Σύνοδος κορυφής για το Κόσοβο την Παρασκευή με Μέρκελ- Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου, με θέμα συζήτησης τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο. Η σύνοδος θα είναι υπό την αιγίδα Γερμανίας, Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία την οποία κήρυξε το 2008 το Κόσοβο μετά τη λήξη της σύγκρουσης που έλαβε χώρα στο τέλος των ετών του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Να διευκολύνει η ΕΕ την επίλυση διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η σύνοδος αυτή μπορεί «να επιτρέψει στην ΕΕ να διευκολύνει την επίλυση των διαφορών τους», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η σύνοδος της Παρασκευής, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, όπως διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Βερολίνο και κατά την οποία η Σερβία και το Κόσοβο δέχθηκαν, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, είκοσι χρόνια μετά την ένοπλη σύγκρουσή τους.

Οι δύο χώρες προέβλεπαν τότε να συναντηθούν μερικούς μήνες αργότερα στο Παρίσι, όμως ο διάλογος τους διακόπηκε και πάλι.