Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως, στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως για να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την Ουκρανία.

Προκειμένου η Ουκρανία και η Μολδαβία να εξασφαλίσουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι χώρες πρέπει πρώτα να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω ανάρτησής του μίλησε για ιστορική στιγμή τονίζοντας: Αυτό είναι ένα καίριο βήμα στην πορεία σας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που κάνει λόγο για μια καλή μέρα για την Ευρώπη και πως η Ουκρανία και η Μολδαβία αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Λίγο μετά το ναι των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτησε αυτή την απόφαση και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης