Συνομιλία Πούτιν με Βούτσιτς: «Στο τραπέζι το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Μόσχα» – Ευνοημένη η Σερβία στην αγορά φυσικού αερίου

Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες για την αγορά φυσικού αερίου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήρθε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος του υποσχέθηκε μια μειωμένη τιμή στο φυσικό αέριο την ώρα που δεν έχει σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Πετύχαμε μία καλή συμφωνία. Η τιμή του αερίου θα καθορίζεται με βάση την τιμή του αργού πετρελαίου και θα κυμαίνεται από 310 έως 408 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βούτσιτς μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα αφορά την προμήθεια ποσότητας 2,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η Σερβία είχε δεκαετές συμβόλαιο με την GazProm που λήγει στις 31 Μαΐου.

Ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε πως μέσα από αυτήν τη συμφωνία, η χώρα του δε θα έχει να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σχετικά με την ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα ενώ ταυτόχρονα θα ξοδέψει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες για να προμηθευτεί φυσικό αέριο.

Οι δυο ηγέτες όπως αναφέρεται μίλησαν και για την Ουκρανία, με τον Σέρβο να λέει πως ο κ. Πούτιν του εξήγησε πώς έχει η κατάσταση και του είπε πως «το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Μόσχα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, το γνωρίζει το Κίεβο όπως και τα κέντρα εξουσίας των δυτικών χωρών».

Ο Αλ. Βούτσιτς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για κάποιες πτυχές του σχεδίου, ωστόσο, αρνήθηκε να τις αποκαλύψει.

Δείτε επίσης: Κομισιόν: «Απαράδεκτη η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων από το Ιράν»