Σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον πλανήτη Άρη πραγματοποίησε το ελικόπτερο “Ingenuity” της NASA

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, το ελικόπτερο της NASA “Ingenuity”, πραγματοποίησε μια σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον πλανήτη  Άρη.

«Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το Ingenuity (Εφευρετικότητα) πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη», ανέφερε ένας μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASΑ, εν μέσω επιφωνημάτων χαράς και χειροκροτημάτων στην αίθουσα ελέγχου.

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τράβηξε το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή), με το οποίο το Ingenuity έφτασε στον κόκκινο πλανήτη πριν αποσπαστεί από αυτό, δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση.

Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επιτόπου και ακολούθως να προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Το ελικόπτερο έστειλε και το ίδιο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η σκιά του πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

«Μπορούμε πλέον να λέμε ότι οι άνθρωποι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πτήση σε έναν άλλο πλανήτη», τόνισε με ενθουσιασμό και περηφάνια η ΜιΜι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος του ελικοπτέρου.

Η πτήση αυτή αρχικά προγραμματίστηκε για τις 11 Απριλίου, όμως τελικά καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε κατά τη δοκιμή των ελίκων του.

Το όλο εγχείρημα ήταν μια αληθινή πρόκληση, επειδή η ατμόσφαιρα στον πλανήτη Άρη έχει πυκνότητα μόνο 1% αυτής της γήινης ατμόσφαιρας και οι έλικες μπορούν να σηκώνουν το βάρος του ελικοπτέρου, πιέζοντας τον αέρα ενώ περιστρέφονται.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Σε νοσοκομείο διακομίζεται ο Αλεξέι Ναβάλνι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube