Ταϊβάν: Με «κομμένη την ανάσα» οι ηγέτες – «Συναγερμός» για τα κινεζικά γυμνάσια

Η Νάνσι Πελόζι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ταϊβάν

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ταϊβάν αφού μπορεί να δημιουργηθεί σύρραξη όπως τόνισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη συνεδρίασή τους στην Πνομ Πενχ. Παράλληλα έδειξαν να είναι ανήσυχοι για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας τα οποία θα αρχίσουν σήμερα και θα είναι τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν με αφορμή την κλιμάκωση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΗΠΑ: Η Κίνα δεν δείχνει υπευθυνότητα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι «η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν δεν δείχνει υπευθυνότητα».

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».

Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε στην Ταϊπέι και μάλιστα ήταν η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που βρέθηκε εκεί εδώ και 25 χρόνια.

Η 82χρονη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αμερική δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ταϊβάν η οποία έχει δική της κυβέρνηση που εκλέγεται δημοκρατικά.

Τα σημερινά γυμνάσια θα γίνουν σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν —σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της και θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Ταϊβάν, χθες βρέθηκαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά) 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, έναντι 21 την προηγούμενη μέρα.

Δείτε επίσης: ΕΕ: Καταδικάζει τα «επιθετικά» γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν