«ΤΑΛΩΣ 2022»: Αεροναυτική άσκηση από Κύπρο και Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο

Κοινή άσκηση αεράμυνας πραγματοποίησαν σήμερα Κύπρος και Γαλλία

Η άσκηση αεράμυνας «ΤΑΛΩΣ 2022» πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

Σε δελτίο Τύπου του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι «η άσκηση πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία της παρουσίας του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δραστηριότητες της άσκησης αεράμυνας «ΤΑΛΩΣ» εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας και πραγματοποιούνται σε τμήμα του χερσαίου και εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προστίθεται ότι «το σενάριο της άσκησης αφορούσε πτήσεις σχηματισμών μαχητικών σε χαμηλό ύψος, με στόχο την προσβολή στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς. Κύριος σκοπός της άσκησης, ήταν ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξάσκηση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε ρεαλιστικές συνθήκες».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «μέσα από τη συγκεκριμένη κοινή δραστηριότητα συνεκπαιδεύεται το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Δυνάμεων, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων και της αεράμυνας».

Σημειώνεται τέλος ότι «η άσκηση αεράμυνας «ΤΑΛΩΣ» στέλνει θετικά μηνύματα για την ετοιμότητα των δύο κρατών για συνεργασία, με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων στο Τομέα της άμυνας και Ασφάλειας. Κύπρος και Γαλλία μοιράζονται κοινούς δεσμούς και κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη περιοχή».

Δείτε επίσης: Βρετανία: Θετική στον κορονοϊό και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς