Τέλος ο Ζάεφ από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αργά χθές το βράδυ (26/11) υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ανοίγει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, που όπως όλα δείχνουν θα τον διαδεχθεί επίσης στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο 47χρονος Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην ηγεσία του SDSM από το 2013. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποδέχθηκε την παραίτηση του ενώ αποφάσισε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στις 12 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθεί και από την πρωθυπουργία, ενώ θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αποχώρηση του αλβανικού κόμματος BESA από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση  δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή καθώς απαρτίζεται από 59 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την λύση φαίνεται πως θα δώσει το αλβανικό κόμμα Εναλλακτική, το οποίο ενδέχεται να μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και διαθέτει τέσσερις βουλευτές.

Δείτε επίσης: Σκούρα τα πράγματα για τον ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο – Θα δικαστεί για ομαδικό βιασμό ο γιός του