Τέρμα τα προσχήματα για Τσαβούσογλου – Καμία ομοσπονδία στην Κύπρο, μόνο δύο κράτη

Ξεσπάθωσε ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στο «Τουρκικό Σπίτι» της Νέας Υόρκης.

Στο κτήριο του Τουρκικού Σπιτιού συναντήθηκε με μέλη της τουρκικής κοινότητας ο υπουργός εξωτερικών της γείτονας χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου και φρόντισε να υπογραμμίσει τις θέσεις της κυβέρνησης του για το Κυπριακό.

Ξεκινώντας, δεν έλειψε να αναφέρει πως τα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους θα στεγάζονται από κοινού με της Τουρκίας στο κτήριο και ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρσιν Τατάρ για την παρουσία του στην συνάντηση διευκρινίζοντας πως, «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο, μέχρι το τέλος»

Συνεχίζοντας με την ίδια την διαμάχη για την Πενταδάκτυλο, γνωστοποίησε με ρητό και προκλητικό τρόπο τις Τουρκικές προθέσεις, κατά πάγια πρακτική της χώρας. «Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος) και τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους από το Σύνταγμα του 1960», τόνισε και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι πλέον η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά την δημιουργία δύο κρατών..

Οι δηλώσεις

«Διαπραγματευτήκαμε για ομοσπονδία για 54 χρόνια. Εμείς πάντα προσεγγίζαμε με καλή πρόθεση και πάντα προσεγγίζαμε με μετριοπάθεια, υποστηρίζαμε τη διαδικασία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, που βλέπει τους Τουρκοκύπριους σαν μειονότητα και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους, απέρριψε όλα σχέδια και τις προσπάθειες. Και είπαμε τελευταία στο Κραν Μοντάνα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον για ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη» επισήμανε στην ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών.

«Θα διαπραγματευτούμε μαζί σας σήμερα, υπό την ηγεσία σας, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας και στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε εκφράσει, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν θα παραβιαστούν και ελπίζω να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μαζί μέχρι το τέλος. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της τδβκ (ψευδοκράτος) και τα δικαιώματά τους που δόθηκαν από το σύνταγμα του 1960. Από την άποψη αυτή, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την καλύτερη δυνατή στήριξη στις προσπάθειες σας. Θα περάσουμε από κοινού αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ.Δείτε επίσης: Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr