Θρίλερ στα σύνορα της Ουκρανίας: Η Ρωσία στέλνει άλλους 7.000 στρατιωτικούς – ΗΠΑ: Ανά πάσα στιγμή η εισβολή

Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000.

Συνεχίζεται το θρίλερ στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι Ρώσοι αυξήθηκαν κατά 7.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι έφτασαν εκεί την Τετάρτη. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Ειδικότερα, η Ρωσία δήλωσε χθες πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται, αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης.

Ασκοποι θάνατοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε ο Πούτιν.

Αποκαλυπτική έκθεση της ουκρανικής αντικατασκοπείας

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν στην έκθεσή τους, ότι πιθανότερος στόχος του Κρεμλίνου είναι η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, τα οποία επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης που διατήρησε την ανωνυμία του, ο συνολικός αριθμός των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία φέρεται να αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 126.000 χερσαίων στρατευμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, 87 Ρωσικές Τακτικές Ομάδες Ταγμάτων (BTG) βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή γύρω από την Ουκρανία, από 53 που συνήθως εδρεύουν στην περιοχή. Οι BTG είναι σχηματισμοί που αποτελούνται από 800 έως 1.000 Ρώσους στρατιώτες. Οι αριθμοί είναι σύμφωνοι με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων.

«Το ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι ανεπαρκές για να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ανά πάσα στιγμή στην Ουκρανία

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει fake news, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δείτε επίσης: Ουκρανία – Ρωσία: Διπλωματικές προσπάθειες χωρίς αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο