Τη σύλληψη και την τιμωρία των δολοφόνων των αδερφών Μπιτίτσι απαιτεί η Ουάσινγκτον από τις σερβικές αρχές

του Ν. Πέλπα

propoli
Η υπόθεση της δολοφονίας, το 1999, των αδερφών Μπιτίτσι, υπηκόων των ΗΠΑ με καταγωγή από το Κόσοβο, συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βελιγράδι. Η διακήρυξη που υπερψήφισε χθες παμψηφεί το αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία απαιτείται από την Σερβία να εξιχνιάσει την υπόθεση και να τιμωρηθούν οι δράστες, είναι μία ακόμη ένδειξη ότι το θέμα παραμένει για τις ΗΠΑ   υψηλά στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Δεν υπάρχει άλλωστε επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στην Σερβία από το 2000 μέχρι σήμερα κατά την οποία να μην τέθηκε το θέμα.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι κανένα άτομο δεν έχει ποτέ κριθεί ένοχο για τη δολοφονία των αδελφών Μπιτίτσι ούτε για οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ενέργεια που έχει σχέση με τον θάνατό τους», αναφέρεται στην διακήρυξη του Κογκρέσου.

Οι αδελφοί Ιλίρ, Αγκρόν και Μεχμέτ Μπιτίτσι συνελήφθησαν από τη σερβική αστυνομία στις 26 Ιουνίου του 1999, όταν στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν δύο οικογένειες Τσιγγάνων προσφύγων να επιστρέψουν στην κεντρική Σερβία, πέρασαν τα διοικητικά σύνορα Κοσόβου -Σερβίας. Καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο σε ποινή φυλάκισης 15 ημερών, ωστόσο η ποινή τους μειώθηκε και έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι τρεις ημέρες νωρίτερα.

Αυτό δεν συνέβη και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από έρευνες της σερβικής εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, οι αδερφοί Μπιτίτσι κατά την αποφυλάκισή τους παρελήφθησαν από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο, στο Πέτροβο Σέλο της ανατολικής Σερβίας, όπου και εκτελέστηκαν στις 9 Ιουλίου του 1999. Τα οστά τους βρέθηκαν το 2001 σε ομαδικό τάφο κοντά στο στρατόπεδο της αντιτρομοκρατικής μαζί με τα οστά 63 ανδρών και εφτά γυναικών αλβανικής εθνότητας που είχαν εκτελεστεί στο Κόσοβο και μεταφέρθηκαν στην Σερβία λίγο πριν από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων, για να μην αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τους αδελφούς Μπιτίτσι αναφέρει ότι έφεραν οπές από βλήματα πυροβόλου όπλου στην κρανιακή χώρα. Η εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου στην Σερβία είχε θεωρήσει ύποπτο για το έγκλημα τον τότε διοικητή της αντιτρομοκρατικής μονάδας στο Πέτροβο Σέλο, τον στρατηγό Γκόραν Ραντοσάβλιεβιτς, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρει μάρτυρες για να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο.

Ο στρατηγός Ραντοσάβλιεβιτς την περίοδο των ερευνών της εισαγγελίας από το 2001 έως το 2004 ήταν γενικός αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας. Σήμερα ως απόστρατος ασχολείται με την πολιτική μέσα από τις γραμμές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Τον Δεκέμβριο του 2018 το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον ενέταξε στην λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων ενώ η αμερικάνική πρεσβεία στο Βελιγράδι ζητάει συνεχώς τα τελευταία χρόνια να διερευνηθεί ο ρόλος του Ραντοσάβλιεβιτς στην δολοφονία των αδελφών Μπιτίτσι.

©Πηγή: amna.gr

Loading