Τι ζητά η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Πολλές οι απαιτήσεις της γειτονικής χώρας για να συμφωνήσει για την ένταξή τους στη Συμμαχία

Γνωστές έχουν γίνει οι απαιτήσεις που έχει η Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία έτσι ώστε να συμφωνήσει στο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

propoli

Οι προϋποθέσεις όπως μετέδωσε το δίκτυο Yeni Safak επικαλούμενο έγγραφα που έχει στην κατοχή του είναι δέκα. Αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητα αυτής της λίστας, το περιεχόμενό της αντιστοιχεί σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας.

Θυμίζουμε πως η γειτονική χώρα δεν είχε δει αρχικά με θετικό μάτι την προοπτική ένταξής τους στη Συμμαχία περιγράφοντας τις δύο χώρες ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» που φιλοξενούν στα εδάφη τους μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα το οποίο δεν επιτρέπεται στην Τουρκία.

Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της, δείχνει ότι οι φόβοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα αναφορικά με την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Επτά στις δέκα απαιτήσεις σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Να κλείσουν τα γραφεία του PKK και της FETO

Αυτό που θέλει πρώτα η Τουρκία είναι να λάβει στήριξη από αυτές τις δύο χώρες «στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» μέσα στις οποίες είναι και ΡΚΚ και η Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ η οποία ενδέχεται να είχε εμπλακεί στο πραξικόπημα του 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανόνες και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Παράλληλα επιθυμεί να βάζουν οι Αρχές συνεχώς εμπόδια στο να δημιουργηθούν γραφεία για τα παραρτήματα του ΡΚΚ.

Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και να κλείσουν οι ιστοσελίδες και τα γραφεία τύπου τους, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.

Η Τουρκία θέλει επίσης να κατασχεθούν οι περιουσίες των οργανώσεων που εμπλέκονται στην τρομοκρατία, την απέλαση και την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων υποστήριξής τους.

Να αρθούν οι εξοπλιστικοί περιορισμοί εις βάρος της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εις βάρος της.

Το 2019, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εισήγαγαν απαγόρευση στο εμπόριο όπλων με την Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία. «Δηλώθηκε επίσης ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρει το τελευταίο στοιχείο της λίστας.

Μέσα στον Ιούνιο τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto δήλωσε ότι η χώρα του λόγω της στάσης των Τούρκων αξιωματούχων στο Ελσίνκι, έχει καταλήξει σε «ένα είδος καθαρτηρίου» το οποίο «δε περίμενε ακριβώς».

Βεβαιότητα πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές

Η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson λίγες μέρες πριν βγει ο Μάιος έδωσε την απάντησή της στις ανησυχίες της Τουρκίας λέγοντας ότι της είναι εύκολο να αποδείξει ότι η Σουηδία δεν στέλνει χρήματα ή όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πολλές φορές ότι τα προβλήματα ασφαλείας όλων των μελών πρέπει να αντιμετωπιστούν ωστόσο δε ζήτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους καθώς απαιτείται συναίνεση από όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ για την προσθήκη ενός νέου μέλους στη συμμαχία.

Δείτε επίσης: Πολωνία: Καταργήθηκε ο αμφιλεγόμενος πειθαρχικός μηχανισμός για τους δικαστές

Loading