Tik Tok: Σάλος με το γλυκό που τραυματίζει παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η διαδικτυακή πρόκληση με την «ανάσα του δράκου», ένα γλυκό που έχει την προσθήκη υγρού αζώτου καθώς μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί αρκετά παιδιά από αυτήν

Η «ανάσα του δράκου» είναι πολύχρωμες καραμέλες, οι οποίες βυθίζονται σε υγρό άζωτο, για να δημιουργήσουν ένα «εφέ» ατμού κατά την κατανάλωση.

propoli

Δεκάδες παιδιά έχουν ανεβάσει βίντεο στην πλατφόρμα TikTok που τους δείχνει να βγάζουν τις αναθυμιάσεις από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά τους.

Τραυματίστηκαν περισσότερα από 20 παιδιά

Στην Ινδονησία έχει σημάνει συναγερμός καθώς μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 25 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία υπέστησαν εγκαύματα στο δέρμα τους, έντονους πόνους στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση. Δύο από αυτά χρειάστηκαν και νοσηλεία δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας Μάξι Ράιν Ροντονούου..

Οι ειδικοί του υπουργείου καλούν τους γονείς, τους δασκάλους και τις τοπικές υγειονομικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από την εν λόγω διαδικτυακή πρόκληση.

Ο πρώτος τραυματισμός

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πρώτος τραυματισμός παιδιού έγινε τον Ιούλιο του 2022, όταν ένα παιδί από ένα χωριό στην αντιβασιλεία Ponorogo στην Ανατολική Ιάβα, υπέστη κρύα εγκαύματα στο δέρμα του, αφού έφαγε την καραμέλα.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου αγοριού, που εισήχθη στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τζακάρτα με έντονους πόνους στο στομάχι.

«Δεν θα συμβούλευα κανέναν να το φάει»

Το 2018, σύμφωνα με το CNN, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε προειδοποιήσεις ασφαλείας προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από την κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, δημητριακά ή κοκτέιλ που παρασκευάζονται με υγρό άζωτο.

«Έχουν προκληθεί τραυματισμοί από το χειρισμό ή την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με την προσθήκη υγρού αζώτου αμέσως πριν από την κατανάλωση, ακόμη και μετά την πλήρη εξάτμιση του υγρού αζώτου λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας του φαγητού».

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη χημική ένωση», δήλωσε ο Clarence Yeo, γιατρός με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο στόμα και στον οισοφάγο. Τα παιδιά θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις (τις επιπτώσεις του) εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες».

Ο Yeo προειδοποίησε ότι «δεν θα συμβούλευε κανέναν να το φάει». Θα μπορούσατε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι βλάβη οργάνων».

Το υγρό άζωτο στο φαγητό

Η χρήση υγρού αζώτου στην παρασκευή τροφίμων δεν είναι παράνομη αφού κορυφαίοι σεφ ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν συχνά τους ατμούς, για να δημιουργήσουν «εφέ», όταν σερβίρουν πιάτα.

Είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο και χρησιμοποιείται συνήθως σε ιατρικούς χώρους και ως συστατικό για την κατάψυξη τροφίμων.

Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Δείτε επίσης: Δανάη Μπάρκα: «Έχω κάνει unfollow ανθρώπους που δουλεύαμε μαζί την πρώτη χρονιά»

Loading