Το Brexit δημιούργησε σύνορο «μέσα» στη Μεγάλη Βρετανία – Τώρα η ΕΕ τείνει χείρα βοηθείας στο «Βασίλειο»

Το Brexit δημιούργησε σύνορο «μέσα» στη Μεγάλη Βρετανία – Τώρα η ΕΕ τείνει χείρα βοηθείας στο «Βασίλειο»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα πακέτο μέτρων για τη χαλάρωση των ελέγχων στην μεταφορά αγαθών από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία που έχουν επιβληθεί μετά το Brexit.

Υπενθυμίζουμε πως στη συμφωνία που κατέληξαν ΕΕ και Βρετανία αποφασίστηκε να μην υπάρξει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (που ανήκει στην Μεγάλη Βρετανία) και του υπόλοιπου νησιού (το οποίο αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και συνεχίζει να αποτελεί μέλος της ΕΕ) τόσο για εμπορικούς λόγους, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα χώριζε το νησί στα δύο, με τον κίνδυνο να αναζωπυρώνονταν οι έχθρες και οι εχθροπραξίες που είχαν ταλανίσει για χρόνια την περιοχή (θυμίζουμε IRA κτλ.)

Έτσι, αυτό το «σκληρό σύνορο» στον έλεγχο των προϊόντων γίνεται ουσιαστικά «μέσα» στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ του «κύριου» νησιού (όπου βρίσκεται η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία) και του νησιού όπου βρίσκεται η Βόρεια Ιρλανδία.

Τώρα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πακέτο μέτρων για τη χαλάρωση αυτών των ελέγχων προκειμένουνα διευκολυνθεί η μεταφορά προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, φυτών, άλλων ειδών διατροφής και φαρμάκων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (κύριο νησί) διασχίζοντας τα ντε φάκτο σύνορα που έχουν θεσπισθεί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις θα παρουσιασθούν σήμερα το απόγευμα στις χώρες μέλη της Ένωσης και στους ευρωβουλευτές από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αποτελούν «κλάδο ελαίας» που τείνει η Ένωση προς το Λονδίνο παρά τις έντονες αντιρρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία είναι αντίθετη σε κινήσεις καλής θέλησης προς το Λονδίνο καθώς αυξάνεται η ένταση για το θέμα της αλιείας.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις δεν αφήνουν, ωστόσο, περιθώριο για την επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, βάσει του οποίου η βρετανική επαρχία παραμένει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά παρά το Brexit. 

Βάσει των προτάσεων για την χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων, τα καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται λουκάνικα και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από την Βρετανία, είδη που απαγορεύεται να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην ενιαία αγορά της Ενωσης για τα αγαθά, η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να εξάγει προϊόντα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή και στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας) χωρίς τελωνειακούς ελέγχους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Σέφκοβιτς δηλώνει ότι η διευθέτηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας να επωφεληθούν από τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων. Ωστόσο, η ύπαρξη του τελωνειακού συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας έχει εξοργίσει τους προτεστάντες ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας που παραμένουν πιστοί στο βρετανικό Στέμμα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, θα επιτρέπεται η είσοδος στα βρετανικά λουκάνικα, για παράδειγμα, εφ΄όσον θα προορίζονται αποκλειστικά για τους βορειοϊρλανδούς καταναλωτές.

«Αυτή είναι η πρότασή μας. Θα την βάλουμε στο τραπέζι. Αν απορριφθεί, τότε έχουμε πρόβλημα», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το θέμα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ωστόσο, στις ευρωπαϊκές προτάσεις δεν περιλαμβάνεται το θέμα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα το οποίο εμφάνισε αιφνιδίως τις τελευταίες ημέρες το Λονδίνο, ανάγοντάς το σε «κόκκινη γραμμή».

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια ομιλίας ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να συζητήσει τις προτάσεις «ό,τι και να λένε», αλλά ζήτησε επίσης ένα νέο «καινοτόμο, προσανατολισμένο προς το μέλλον» πρωτόκολλο, το οποίο δεν θα εποπτεύεται από ευρωπαίους δικαστές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς ένας θεσμός, άλλος από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε να έχει δικαιοδοσία επί της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς επιμένει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο μήνα κανένας δεν έθεσε την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου ως πρόβλημα.

Η Βρετανία θα συνεργασθεί πλήρως και εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τις προτάσεις για την χαλάρωση της μεταφοράς αγαθών προς την Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο συμπροεδρεύων του κόμματος των Συντηρητικών (Τόρις) Ολιβερ Ντάουντεν στο Sky News.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play