“Η αληθινή αξία είναι να δημιουργείς προϊόντα και να παρέχεις υπηρεσίες στους συνανθρώπους σου, όχι να αποκτάς χρήματα σε οποιαδήποτε μορφή”, έχει επισημάνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα ανακοινώθηκε το μέγα deal που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX, Έλον Μασκ, εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μια απόπειρα να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να προχωρήσει στην εξαγορά της πλατφόρμας, ο Μασκ είχε διευκρινίσει ότι δεν θέλει να αγοράσει το Twitter για να κερδίσει χρήματα, αλλά για το μέλλον του πολιτισμού. Μιλώντας στη σκηνή του TED στις 19 Απριλίου, ο ιδρυτής της Tesla υπερασπίστηκε την προσφορά του λέγοντας ότι βλέπει την εξαγορά της πρωτοφανούς στην ανθρώπινη ιστορία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό.
Ο Μασκ περιέγραψε το όραμά του με σαρωτικούς όρους. «Δε πρόκειται για μία προσπάθεια να κερδίσω χρήματα. Η ισχυρή μου διαίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο αξιόπιστη και ευρέως συμμετοχική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Από την αβεβαιότητα στη… συμφωνία «μαμούθ»
Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία, η οποία την περασμένη εβδομάδα φαινόταν αβέβαιη, επιταχύνθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μασκ προσέλκυσε τους μετόχους του Twitter με τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης της προσφοράς του.
Υπό πίεση, το Twitter άρχισε διαπραγματεύσεις με τον Μασκ για την αγορά της εταιρείας, στην προτεινόμενη τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.
Η συμφωνία αυτή τερματίζει την πορεία του Twitter ως δημόσια εταιρεία, από την αρχική δημόσια προσφορά του 2013.
Τώρα ξεκινά η λογοκρισία στο twitter;
Ο δημοσιογράφος Timothy L. O’Brien γράφει στο bloomberg: «Οι κραυγές και οι οιμωγές του στο Twitter έχουν υπάρξει εκτεταμένες και απεριόριστες. Κάποτε ανήρτησε στο Twitter κι έπειτα διέγραψε ένα meme το οποίο συνέκρινε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό με τον Χίτλερ. Έχει αναρτήσει τρανσφοβικά memes. Έχει παρουσιάσει έναν Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων ως “παιδόφιλο”. Όλα αυτά σημαίνουν πολλή και μεγάλη ελευθερία λόγου και το Twitter δεν έχει κάνει και πολλά για να την περιορίσει.
Free speech is essential to a functioning democracy.
— Elon Musk (@elonmusk) March 25, 2022
Do you believe Twitter rigorously adheres to this principle?
Μια εξήγηση για την ευαισθησία του Μασκ μπορεί να βρεθεί στις ελευθεριακές φιλελεύθερες τάσεις του. Καθυστερημένες προσπάθειες από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να περιορίσουν ορισμένες από τις πιο επιθετικές μορφές πολιτικής προπαγάνδας έχουν προκαλέσει την οργή αυτής της πολιτικής υποομάδας (μαζί και εκείνη των ακροδεξιών και των “τραμπίστας”). Τώρα ο Μασκ έχει ρίξει τουλάχιστον μία τροχιοδεικτική βολή προς την κατεύθυνση της Twitter, αγοράζοντας το 9,2% των μετοχών της – κάτι που είναι εξάλλου πολύ φθηνότερο από το να έκανε το ίδιο στο Facebook (ένα μερίδιο 9,2% στη Meta Inc. θα του κόστιζε περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια)“
- Βίντεο αποκαλύπτει τη φρικτή δολοφονία ζευγαριού από τον γιο τους στη Γιούτα
- Προνομιακά οφέλη από την Τράπεζα Πειραιώς στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» – Δωρεάν νομικός και τεχνικός έλεγχος
- Ο Λεβαδειακός προκαλεί αίσθηση με την απόκτηση του Βέρμπιτς
- Επαφές της Μάιρας Μυρογιάννη στη Νίκαια της Γαλλίας για την υποστήριξη της ελληνικής διασποράς
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας ανακοινώνεται η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες