Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από της Sinovac

Πολύ υψηλότερα αντισώματα εμφανίζονται όσοι έχουν εμβολιαστεί με Pfizer κατά του κορονοϊού σε σχέση με αυτούς που έκαναν Sinovac ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post.

Οι εμβολιασθέντες με το κινέζικο σκεύασμα ενδέχεται να χρειαστούν επαναληπτική δόση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τον ερευνητή καθηγητή, Μπέντζαμιν Κίουλινγκ, επιδημιολόγο του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ, εξετάζοντας την ανοσολογική απόκριση 1.000 ανθρώπων που είχαν λάβει είτε το ένα είτε το άλλο εμβόλιο.

Νωρίτερα τον Ιούνιο η Ουρουγουάη έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από την επίδραση του Sinovac στον πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, το εν λόγω εμβόλιο είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης, ενώ εξέτασε και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer μεταξύ 62.047 υγειονομικών και ατόμων άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, αυτό το σκεύασμα είναι σε ποσοστό 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θανάτου, ενώ μείωσε το ποσοστό των μολύνσεων κατά 78%.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: «Ανησυχητική η τροχιά των κρουσμάτων στην Αφρική»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ