Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες φτάνουν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα – Ακυρώνει προγραμματισμένο ταξίδι του ο Σάντσεθ

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο ισπανικό θύλακα Θέουτα στο Μαρόκο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχουν φτάσει ποτέ σε μια μέρα στον θύλακα, αναφέρουν Ισπανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 1.500 ανήλικοι, είτε κολύμπησαν γύρω από τους φράχτες που χωρίζουν τα χερσαία σύνορα του θύλακα με το Μαρόκο, είτε απλώς προχώρησαν πάνω από τα νερά λόγω της χαμηλής στάθμης της θάλασσας.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Μαροκινοί, ενώ οι ισπανικές αρχές αναφέρουν πως έχουν στείλει ήδη πίσω στο Μαρόκο περίπου 1.500 από αυτούς, όχι όμως τους ανήλικους.

Ισπανοί στρατιώτες έχουν φτάσει στη Θέουτα για να βοηθήσουν την συνοριοφυλακή στην κύρια είσοδο του θύλακα, Ταραχάλ. Στον θύλακα διαμένουν συνολικά 80.000 κάτοικοι.

Πηγή: bbc.com

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε ταξίδι του στο Παρίσι (θα συμμετείχε σε ένα συνέδριο για την αποστολή οικονομικής βοήθειας στην Αφρική), επικεντρώνοντας την προσοχή του στην κρίση στην Θέουτα. Υποσχέθηκε «απόλυτη αποφασιστικότητα» στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η κανονικότητα στον θύλακα.

H Frontex αναφέρει ότι η παράτυπη μετανάστευση στα ισπανικά Κανάρια Νησιά – απέναντι από την ακτογραμμή του Μαρόκου – έχει αυξηθεί φέτος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μετανάστες κάνουν επικύνδινα ταξίδια σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη και ο πνιγμός τους δεν είναι κάτι σπάνιο.

Βέβαια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη φέτος είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της περιόδου 2015-2016.

Δείτε επίσης: Καλίν: Δολοφόνος βρεφών ο Νετανιάχου – Ερντογάν: Ο Μπάιντεν έχει βαμμένα τα χέρια του με αίμα

YouTube
YouTube