Τουρκία: Αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία – Δεν τα αναγνωρίζει

Εκτός από την Τουρκία αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Βουλγαρίας καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε την έκπληξη και την αμφιβολία του για τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις 3.504 πολίτες, ήτοι το 0,19% του συνόλου των πολιτών της χώρας, αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι.

Τα τουρκικά πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία αντέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.

«Επιχείρηση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά»

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση του, το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), επισήμανε ότι «Τα αποτελέσματα φέρουν τα σημάδια μιας πλήρους ασυνέπειας και πολιτικής χειραγώγησης. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα μας και ο λαός μας να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Στη δήλωση τονίζεται ότι το γεγονός πως ο συνολικός τουρκικός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 5.484 άτομα μέσα σε 19 χρόνια σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σωστά.

Επίσης, το Τουρκικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (TMBH), σημείωσε ότι η απογραφή δεν ήταν «ούτε επιτυχημένη ούτε ευρωπαϊκή».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επρόκειτο για επιχείρηση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά και «η εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας έχει κλονιστεί πλήρως».

Το TMBH απαιτεί η τουρκική γλώσσα και το αλφάβητο να αναγνωριστούν επίσημα, παράλληλα με τα «μακεδονικά», τουλάχιστον σε δήμους όπου ο τουρκικός πληθυσμός φέρεται να υπερβαίνει το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Και ο τρίτος πολιτικός φορέας, το Τουρκικό Κόμμα Δράσης (THP), αντέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού, ζητώντας τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δολνενίου, Ντεμπάρ, Ράντοβιτς και Βαλάντοβο, και υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός πληθυσμός έχει αυξηθεί.

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε: «Στηρίζουμε τα θεμιτά αιτήματα της τουρκικής κοινότητας, που είναι ένας από τους ισότιμους και ιδρυτικούς λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και αγωνίζεται για την ευημερία και ανάπτυξη αυτής της χώρας, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της».

Πόσοι δήλωσαν Βούλγαροι;

«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των πολιτών με βουλγαρική συνείδηση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι στην απογραφή στη χώρα. Επισημαίνουμε ότι υπάρχει δραματική απόκλιση μεταξύ αυτών και των στοιχείων για τον αριθμό των περισσότερων από 100.000 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έχουν προσωπικώς καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν βουλγαρική καταγωγή και συνείδηση με σκοπό να αποκτήσουν βουλγαρική υπηκοότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία τα τελευταία 15 χρόνια έχει χορηγήσει πάνω από 100.000 διαβατήρια σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο προκειμένου να μπορεί να εργάζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της ΕΕ.

Δείτε επίσης: Σερβία: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς