Τουρκία: «Εξαφανίστηκε» από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες το μπλόκο Αμερικανών βουλευτών για τα F16

Η μοναδική εφημερίδα που μιλά για το συγκεκριμένο αίτημα είναι η «Σοτζού» που τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης

Αμερικανοί βουλευτές οι οποίοι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο θα αποτρέψει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές έχουν καταθέσει μια διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί βουλευτές στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι:

Η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

  • Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών στο Αιγαίο, τόσο με τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • Η πώληση αλλά και η αναβάθμιση των F-16 παραβίαζε τον αμερικανικό Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Με δεδομένο ότι τα F-16 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Σύρια, οι βουλευτές κρίνουν ότι το δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.
  • Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει την Τουρκία από αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες ενάντια σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ (Ελλάδα).

Αναφορικά με τις εφημερίδες, η μοναδική που μιλάει για τη συγκεκριμένη τροποποίηση μέχρι τώρα είναι η «Σοτζού» η οποία τάσσεται στην αντιπολίτευση.

Ο τίτλος που αναγράφεται στην εφημερίδα είναι «απαίτηση για τροποποιήσεις στο νόμο κατά της Τουρκίας από πολιτικούς στις ΗΠΑ» και αυτό που τονίζει το δημοσίευμα είναι ότι «αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, πολιτικοί και γερουσιαστές των ΗΠΑ που συνδέονται με το ελληνικό λόμπι ανέλαβαν δράση».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προσπελάσει αυτές τις αντιρρήσεις, αν συνδυάσει την πώληση αυτή με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν έχει μόνο ένα ατού έναντι των πολιτικών των ΗΠΑ που ενεργούν με την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι. Εάν ο Μπάιντεν διευκρινίσει ότι αυτή η πώληση απαιτείται να γίνει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, μπορεί να καταφέρει να παρακάμψει αυτήν την τροπολογία. Αλλά ο Μπάιντεν πρέπει να το εξηγήσει αυτό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα», αναφέρεται.

Γενί Σαφάκ: Νέα συσσώρευση στην Αλεξανδρούπολη

Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν ασχολείται και πάλι με την Αλεξανδρούπολη κάνοντας λόγο για «συσσώρευση όπλων και στρατιωτικών οχημάτων 60 χλμ. από την Τουρκία».

«Πάνω από 2 χιλιάδες 500 οχήματα αποβιβάστηκαν το Σαββατοκύριακο με πλοίο που έφτασε στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης, Φαχρί Ερενέλ, δήλωσε ότι δίνουν το μήνυμα ότι “σας προστατεύουμε από την Τουρκία”».

Αντίστοιχα, η «Χουριέτ» προβάλλει σήμερα πάλι τους εξοπλισμούς της Ελλάδας. «Η Ελλάδα αγοράζει drones και 74 αποβατικά από ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με τα drones θα παρακολουθεί συνεχώς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τα αποβατικά μπορούν να μεταφέρουν 7 μονάδες πεζικού».

«Τον συνέτριψαν τον Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο»

Όπως τονίζουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δέχθηκε κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των προσφύγων, ο οποίος είπε ανοησίες λέγοντας “Η Τουρκία απωθεί, όχι εμείς”».

«Λόγια εκτός ορίων από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας – Κατηγόρησε την Τουρκία»

Οι Τούρκοι σχολιάζουν και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου λέγοντας:

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την Τουρκία, ξεχνώντας ότι η χώρα του ήταν η πλευρά που αναποδογύρισε το τραπέζι. Υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε συμφωνία με την Τουρκία, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Άγκυρα αρχίσει να “παίζει με τους κανόνες”», αναφέρεται.

Δείτε επίσης: Νέα πρόκληση Ερντογάν στη συνάντηση με Ντράγκι: «Η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία»