Τουρκία: Τεράστιο ποσοστό εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα – Περίπου στο 80% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει ρεκόρ 24 ετών

Η οικονομία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Από αυτήν «ανδρώθηκε» πολιτικά, ωστόσο αυτήν τη χρονική περίοδο είναι το νούμερο ένα πλήγμα της γειτονικής χώρας, το οποίο δεν αποκλείεται να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Τα τουρκικά ΜΜΕ όμως προσπαθούν μετά από…εντολή του Ακ Σαράι να διαφοροποιήσουν κάπως τα πράγματα στο επικοινωνιακό κομμάτι. Τα στοιχεία από τη μια είναι καλά, αλλά από την άλλη οι Τούρκοι πολίτες δεν έχουν και πολύ μεγάλη αγοραστική δύναμη, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια.

Σε υψηλό ποσοστό οι εξαγωγές

Δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού δείχνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων, οι εξαγωγές ανέρχονται στο 19,1% στους επτά μήνες που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα έχουν φτάσει στα 144 δισ. 416 εκατ. δολάρια.

Την εν λόγω περίοδο, ο γεωργικός τομέας σημείωσε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τις υψηλότερες εξαγωγές Ιανουαρίου-Ιουλίου στην ιστορία της Δημοκρατίας με 18 δισ. 790 εκατ. δολάρια.

Ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 20,4% το επτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μπορεί οι εξαγωγές να καταγράφουν ρεκόρ, ωστόσο ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, στο μεγαλύτερο των τελευταίων 24 ετών δηλαδή στο 79,6%. Όλα άρχισαν από το περασμένο φθινόπωρο, τότε που άρχισε να υποτιμάται πάρα πολύ η λίρα.

Μέσα σε ένα μήνα οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση περίπου 2,37% τον Ιούλιο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Δείτε επίσης: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία: Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή