Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πολιορκούν την Τουρκία» – «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο»;

Σε τουρκικό πρωτοσέλιδο αναφέρεται ο τίτλος «χρεωκοπούμε»

Για πόλεμο κάνει αναφορές ο Τύπος της Τουρκίας ο οποίος αναφέρει ότι η γειτονική χώρα πολιορκείται από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν ότι, «η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πολιορκούν την Τουρκία», ενώ σε άλλο σημείο αναρωτιούνται «μήπως η Ελλάδα και με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;».

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ είπε πως η εφημερίδα Hurriyet τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ δύο φορές με τον Αχμέτ Χακάν, διευθυντή της εφημερίδας να λέει: «Tι κάνει… Ετοιμάζεται για πόλεμο; Στρατιωτικοποιεί και τα νησιά».

Ο Ζαφέρ Σαχίν, αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλιέτ, αναφέρει:

«Στην Αλεξανδρούπολη χτίζουν η έχτισαν έναν μεγάλο σταθμό αποθήκευσης LNG και μάλλον οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνει το δικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί εγκατέστησαν στρατιωτική βάση» .

Ο συντάκτης της εφημερίδας Aksam Τουργκάι Γκουλέρ σχολίασε ότι «η Eλλάδα αγοράζει από την Γαλλία δεκάδες μαχητικά Rafale (…) Αφού αγοράζει Rafale, κι έρχονται οι ΗΠΑ δίπλα μας.  Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Ο  λόγος είναι ένας. Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας».

«Χρεωκοπούμε»

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά όμως, ένα άλλο θέμα το οποίο συζητιέται πολύ στην Τουρκία είναι η κατάσταση της οικονομίας. Η εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «χρεωκοπούμε».

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα κάνει λόγο για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αγγίξει το 160%. Ωστόσο, στον χειρότερο βαθμό, από το 2008, βρίσκονται και τα ασφάλιστρα των τουρκικών ομολόγων, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φτάσει το 10%.

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ενεργειακό και την Ουκρανία