Τουρκικά ΜΜΕ: Μόνο το όνομα του Καζακστάν δεν ζήτησε η Ρωσία για να βοηθήσει τη χώρα

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Ρωσία ζήτησε ανταλλάγματα, τα οποία ισοδυναμούν με «μικρή κατοχή», για να επέμβει στο Καζακστάν

Μέρα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στην Αλμάτι. Από το πρωί και μέχρι το βράδυ οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στους δρόμους συνεχίζονταν ενώ στις συρράξεις πήρε μέρος και ο στρατός. Πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη και μυρίζει μπαρούτι και είναι ζήτημα μιας ασήμαντης αφορμής να ξεσπάσουν ξανά βίαιες συγκρούσεις.

propoli

Η Τουρκία πιστεύει ότι η Ρωσία, προτού ικανοποιήσει το αίτημα του Καζακστάν για παρέμβαση του CSTO (= Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας) στην προκληθείσα κατάσταση στη δημοκρατία, υπέβαλε σειρά από αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν.

«Η Ρωσία έχει θέσει ορισμένους όρους για να βοηθήσει το Καζακστάν. Αυτές οι προϋποθέσεις περιελάμβαναν την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, την αποκατάσταση της ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στη Ρωσία και την αυτονομία για τις ρωσικές μειονότητες», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση η απόφαση στρατιωτικής συνδρομής ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας από 15 Μαΐου 1992, το οποίο όπως αναφέρεται προβλέπει ότι:

«Σε περίπτωση πραγματοποίησης επίθεσης (ένοπλης εισβολής, που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία) σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη, όλα τα υπόλοιπα κράτη, έπειτα από αίτημά του, θα παρέχουν χωρίς καθυστέρηση σε αυτό την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής».

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική αυτή συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Τί έχει συμβεί στο Καζακστάν

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ζαναοζέν στην πλούσια σε πετρέλαιο δυτική περιοχή Μανγκιστάου για την πρωτοχρονιάτικη αύξηση των τιμών του υγραερίου πετρελαίου (LPG), το οποίο χρησιμοποιείται για αυτοκίνητα.

Η αναταραχή εξαπλώνεται στον περιφερειακό κόμβο του Ακτάου στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας της πρώην σοβιετικής χώρας.

Την Τρίτη, χιλιάδες εξαγριωμένοι με την άνοδο των τιμών βγήκαν στους δρόμους του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη και στην ανήσυχη Δύση, αφού είπε ότι θα μείωνε την τιμή του υγραερίου εκεί σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Πολλοί φωνάζουν «Old Man Out!»,  («Έξω ο γέρος) μια αναφορά στον ισχυρό ακόμη προκάτοχο και μέντορα του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα άγαλμα του πρώην προέδρου να γκρεμίζεται.

Το WhatsApp και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram και το Signal είναι εκτός λειτουργίας.

Η αστυνομία λέει ότι σκότωσε «δεκάδες» διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα. Περίπου 2.000 συλλαμβάνονται.

Δείτε επίσης: Χάος στο Καζακστάν: Nεκροί και τραυματίες στο Αλμάτι – Διατάχθηκε να επέμβει ο στρατός

Loading