Τουρκική οικονομία: Εκτινάσσεται ο πληθωρισμός, «βουτιά» για λίρα

Πολύ αρνητικές είναι για την τουρκική οικονομία οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο πληθωρισμός πηγαίνει… στα ύψη, την ίδια στιγμή που η λίρα δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Έτσι, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκφράζει την αισιοδοξία του για επιβράδυνση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας, που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια πανδημία.

Για πληθωρισμό 12,6% στα τέλη του 2020 μιλούν οι οικονομολόγοι

Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αναμένει, επίσης, ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι αναμένουν μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού έως τα τέλη του 2020, κάνοντας λόγο για 12,6%. Η τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτό τον μήνα. Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», καθώς η ζήτηση προϊόντων λόγω πανδημίας χαλαρώνει σταδιακά.

Πιέζεται η λίρα

Σημειώνουμε ότι στην Τουρκία έχουν καταγραφεί περίπου 230.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Η τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα ύστερα από δύο σταθερούς μήνες, σημείωσε πτώση 0,2% μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας και τη συνέντευξη Τύπου του Ουισάλ.

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: Διάλογος άνευ όρων με την Τουρκία δεν γίνεται

YouTube
YouTube