Ανθρώπινες τραγωδίες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με Αφγανούς να ψάχνουν διέξοδο στην ελευθερία – Ο πόνος και απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των Αφγανών πολιτών.
Εφιαλτικές στιγμές εξελίσσονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμετρικά από αυτό, με εκατοντάδες Αφγανών πολιτών να συρρέουν σε αυτό, προσπαθώντας να βρουν «διέξοδο στην ελευθερία», μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Η Γερμανία και η Ελβετία ακύρωσαν “σωτήριες” πτήσεις λόγω της κατάστασης γύρω από το αεροδρόμιο, η οποία όλο και επιδεινώνεται.
Πλήθος κόσμου πρωταγωνιστεί σε σκηνές μεγάλου πόνου, ενώ δεν λείπουν και οι τραγωδίες, με ανθρώπους να ποδοπατούνται μέχρι θανάτου από τη μάζα, επιχειρώντας να «τρυπώσουν» στο αεροδρόμιο (πληροφορίες αναφέρουν πως τα θύματα το Σάββατο ήταν τέσσερα), ενώ γυναίκες και παιδιά δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους στρατιώτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
12 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους μέσα και γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» από την Κυριακή.
Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε, επίσης, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από ποδοπάτημα, την ώρα που τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πτήση εκκένωσης, είτε από πυροβολισμούς στην περιοχή.
Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.
Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.
«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.
«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.
«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.
Νέο πλαίσιο διακυβέρνησης
Μιλώντας στο Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε, επίσης, ότι προγραμματίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων η παρουσίαση νέου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.
Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον υπό τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μάλιστα, σήμερα μετέβησαν από από τη Ντόχα του Κατάρ στην Καμπουλ ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν.
Ο εξέχων Αφγανός πολιτικός Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook που τον δείχνει να χαιρετά τον πρώην πρέσβη των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία, Shahabuddin Delawar, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Mullah Khairullah Khairkhwa, τον Abdul Salam Hanafi και άλλους.
Άλλες εικόνες έδειχναν τους άνδρες να συζητούν με τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2014 και ο οποίος παρέμεινε στην Καμπούλ όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.
Η ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, η ασφάλεια των ανθρώπων, η πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, ο σεβασμός των εθνικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση».
Δείτε επίσης: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν δημοσίους υπαλλήλους να πάνε στις δουλειές τους
- Σημαντική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική από τους βούλγαρους ορνιθολόγους
- ΗΠΑ: Οι κρίσιμες πολιτείες και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία
- Σπόρτινγκ: Ευχαριστήριο μήνυμα από οπαδούς και διοίκηση για τον Ρούμπεν Αμορίμ (φωτογραφίες)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας
- Ένας ιπποπόταμος προβλέπει τον νικητή Τραμπ ή Χάρις;
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr