Ανησυχίες για τον πληθωρισμό – Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το μήνα Σεπτέμβριο

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας εκφράζει ανησυχίες για την εξέλιξη των τιμών – Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σημειώνουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο του 2021

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Yorkshire Post ο διοικητής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε: «Ο πληθωρισμός που υπερβαίνει τον στόχο του 2,0% της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) είναι ανησυχητικός και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην παγιωθεί».

«Έχουμε μια πολύ λεπτή και απαιτητική δουλειά στα χέρια μας, οπότε πρέπει από μια άποψη να αποτρέψουμε το πράγμα να παγιωθεί γιατί αυτό θα ήταν προφανώς πολύ επιζήμιο», πρόσθεσε ο Μπέιλι στην εφημερίδα.

«Δυστυχώς, αν κοιτάξετε την τελευταία πρόβλεψή μας, θα πάει πιο ψηλά, φοβάμαι».

Τα σχόλια του Μπέιλι φάνηκε να ευνοούν την πιο σκληρή πλευρά της συζήτησης σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια στη Βρετανία, παρά τα αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.

Προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει περίπου 90% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Ο Μπέιλι είπε στην εφημερίδα ότι με την πανδημία να έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, η οικονομία είχε μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

«Έχουμε πολύ μεγάλες και ανεπιθύμητες αλλαγές τιμών», είπε και πρόσθεσε ότι οι τιμές στην αγορά ενέργειας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί λιγότερο παροδικός από ό,τι προέβλεπε αρχικά η BoE.

Το ανώτατο όριο τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια των καταναλωτών που έχει ορίσει η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να αυξηθεί ξανά το επόμενο έτος.

Ρεκόρ 10ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς έφτασε στο 2,2%, με τα τρόφιμα και την ενέργεια να πυροδοτούν αυτήν τη μεγάλη άνοδο.

Δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη δεν έχουν περάσει στις τελικές τιμές καταναλωτή όλες οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη τροφίμων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να είναι εντονότερες τους προσεχείς μήνες.

Aύξηση 2,4% μέσα σε ένα μήνα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,4%, με τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα να αποτυπώνονται σε διψήφια ποσοστά. Για παράδειγμα, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 11,8% και του φυσικού αερίου κατά 12,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 οφείλεται στις αυξήσεις τιμών στις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

•3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί (2,6%), αρνί και κατσίκι (17,5%), νωπά ψάρια (7,9%), αυγά (3,5%), ελαιόλαδο (18,4%), άλλα βρώσιμα έλαια (14%), νωπά φρούτα (1,2%), νωπά λαχανικά (21,1%), σοκολάτες – προϊόντα σοκολάτας (4,4%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό (4,5%), χοιρινό (2,6%), αλλαντικά (3,9%), γιαούρτι (2,7%), γλυκά κουταλιού – μαρμελάδες – μέλι (2,9%).

•4,7% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό (0,8%), φυσικό αέριο (108,5%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%).

•0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες (2,8%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (2%), οικιακές συσκευές και επισκευές (1,6%).

•0,1% στην ομάδα «Υγεία» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

•7,8% στην ομάδα «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά (18,1%), καινούργια αυτοκίνητα (2,4%), αεροπορικά εισιτήρια (20,4%).

•0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1,4%).

•0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια»

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εμφανιστούν υψηλότερες τιμές στην εστίαση, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του καφέ αλλά και του ενεργειακού κόστους.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ – 1 στους 6 δεν βρίσκει τρόφιμα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr