Τριμερής διάσκεψη Γαλλίας-Γερμανίας-Κίνας: Διεύρυνση της συνεργασίας Πεκίνου – ΕΕ ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι ελπίζει πως το Πεκίνο και η Ευρώπη θα εντείνουν τη συνεργασία τους, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Στην τριμερή τηλεδιάσκεψη των ηγετών ο κ. Τζινπίνγκ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά και θα παράσχουν ένα δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.

Το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα. «Συζήτησαν επίσης το διεθνές εμπόριο, την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα», αναφέρεται στην  ανακοίνωση.

«Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τη συνεργασία στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, τον παγκόσμιο εφοδιασμό με εμβόλια και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε η γερμανική καγκελαρία.

Υπενθυμίζεται πως τγον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαρε την επικύρωση μιας νέας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, μέχρι το Πεκίνο να άρει τις κυρώσεις του σε βάρος Ευρωπαίων πολιτικών, κάτι που  επέκτεινε το χάσμα στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις και στέρησε στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το Παλάτι των Ηλυσίων, οι τρεις ηγέτες είπαν επίσης ότι η αεροπορική σύνδεση της Ευρώπης με την Κίνα θα πρέπει να ξαναρχίσει μόλις σημειωθεί πρόοδος στις εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε επίσης ότι Μακρόν, Τζινπίνγκ και Μέρκελ κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δείτε επίσης: Η Κομισιόν εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για τον πρόσφατο ομοφοβικό νόμο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ