Τροπολογία στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία από δέκα βουλευτές
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ)

Τροπολογία στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία από δέκα βουλευτές

Την τροπολογία κατέθεσαν δέκα βουλευτές

Δέκα βουλευτές, με επικεφαλής τον ομογενή Κρις Πάπας, κατέθεσαν τροπολογία στο Κογκρέσο σχετικά με το θέμα των F-16 και της πώλησής τους στην Τουρκία.

Με την τροπολογία, οι δέκα βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία όσο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η τροπολογία είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το θέμα των F-16, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η τροπολογία εντάχθηκε στον αμερικανικό προϋπολογισμό και δεν αναμένεται να συζητηθεί σύντομα, ωστόσο απηχεί την έλλειψη ομοφωνίας για το ζήτημα στους κόλπους του αμερικανικού νομοθετικού σώματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη ημέρα, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη συμφωνία ήταν ένα «αντάλλαγμα» ώστε να υποστηρίξει η Τουρκία τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter την Κυριακή, ο Γκράχαμ έκανε λόγο για «παραγωγική επίσκεψη» στην Τουρκία.

«Παρ’ όλο που κατά περιόδους είχαμε προβληματικές σχέσεις, επιβάλλεται η Τουρκία και οι ΗΠΑ να κάνουν βήματα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», έγραψε στο Twitter.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει τα F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία», πρόσθεσε.

«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του τουρκικού στρατού, κάτι που είναι σίγουρα προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει διάφορες εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν παραχωρήσεις προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπάιντεν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σχεδίων πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών και την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις ενστάσεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Δεν υπήρξε κάποιου είδους “ανταλλαγή” [quid προ quo] σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουμε την πώληση», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να μπορέσω να το κάνω αυτό, και πιστεύω πως μπορούμε να την έχουμε».

Δείτε επίσης: Σαρλ Μισέλ σε Σκόπια: «Έχετε μια ευκαιρία να πείτε “ναι” στην ΕΕ»

Loading