Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν σήμερα το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς αυτό το αμερικανικό έδαφος οι κάτοικοι του οποίου καταγγέλλουν ότι οι αρχές τους παραμελούν μετά τις φυσικές καταστροφές
Οι Μπάιντεν θα μεταβούν στη συνέχεια στη Φλόριντα για να αποτιμήσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίαν.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων στο Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα, όπως και γενικευμένες διακοπές ρεύματος, επικίνδυνες πλημμύρες και σημαντικές υλικές ζημιές.
Το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στη διάρκεια δείπνου με Αφροαμερικανούς κοινοβουλευτικούς ότι «οι καρδιές μας (…) είναι βαριές μετά τους καταστροφικούς κυκλώνες, τις καταιγίδες στο Πουέρτο Ρίκο, τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα. Και οφείλουμε στο Πουέρτο Ρίκο πολύ περισσότερα από όσα έχει ήδη λάβει».
Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο λόγω του κυκλώνα Φιόνα, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας του νησιού, η οποία εξετάζει ακόμη 12 θανάτους.
Σε όλο το νησί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν προσωρινά χωρίς πόσιμο νερό όταν η Φιόνα, ένας ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 4, έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νησί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο – Αμερικανοί πολίτες – παραπονιούνται ότι η Ουάσινγκτον τους είχε παραμελήσει στο παρελθόν όταν είχαν πληγεί από άλλες φυσικές καταστροφές, κυρίως μετά το πέρασμα των δίδυμων κυκλώνων Ίρμα και Μαρία το 2017.
Η Φλόριντα, η οποία επλήγη από τον Ίαν την Τετάρτη, έναν κυκλώνα κατηγορίας 4, εξακολουθεί να μετρά τις ζημιές της, κυρίως στις νοτιοδυτικές ακτές.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ίαν, μία από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έχει πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 44 στη Φλόριντα και τέσσερις στη Νότια Καρολίνα. Διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες σε συνοικίες που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό.
Περισσότεροι από 700.000 κάτοικοι της Φλόριντα εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον ιστότοπο poweroutage.us, και οι αρχές επεσήμαναν ότι θα χρειαστούν μήνες και 50 δισ. δολάρια, ή και περισσότερα, για να ανοικοδομηθούν οι παράκτιες περιοχές.
Δείτε επίσης: Τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη – Έκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία