Τυνησία: Ανεστάλη η λειτουργεία του Κοινοβουλίου και απέπεμψε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του τυνησιακού Κοινοβουλίου κατηγόρησε τον Κάις Σαΐντ για “πραξικόπημα” 

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος  Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε απόψε πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.

Ήχοι από κόρνες αυτοκίνητων ακούστηκαν στους δρόμους λίγο μετά την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εξεδόθει έπειτα από τις χτεσινές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται και ζητούν κυρίως τη “διάλυση του Κοινοβουλίου“.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του“, δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου“.