Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ παρατείνει «μέχρι νεοτέρας» την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ αποφάσισε να παρατείνει «μέχρι νεοτέρας» την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάγεντ «πάγωσε» την 25η Ιουλίου την λειτουργία του κοινοβουλίου όταν απέπεμψε τον πρωθυπουργό και συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίες, κίνηση που το ισλαμικό Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, το ως τότε κυβερνών κόμμα, χαρακτήρισε «πραξικόπημα».

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της προεδρίας της Τυνησίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη αυτή η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου παρατείνεται «μέχρι νεοτέρας». 

Ο κ. Σάγεντ «εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παρατείνονται τα μέτρα εξαίρεσης που αφορούν την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών (…) μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που μεταφορτώθηκε στους λογαριασμούς της προεδρίας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως το πάγωμα της λειτουργίας της τυνησιακής Βουλής αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 30 ημέρες. 

«Ο πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία τις επόμενες ημέρες στον τυνησιακό λαό», προστίθεται στο κείμενο, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Την 25η Ιουλίου, ο κ. Σάγεντ, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για τριάντα ημέρες.

Την κίνηση κατήγγειλε ως «πραξικόπημα» το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, η μεγαλύτερη παράταξη της Βουλής, που όμως ενεπλάκη σε ατέλειωτες πολιτικές συγκρούσεις και χρεωνόταν αδιέξοδα επί μήνες εν μέσω ανελέητης προέλασης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο ίδιος ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πως δρα εντός του «πλαισίου του νόμου».

Σχεδόν έναν μήνα αφού πήρε στα χέρια του όλη την εξουσία, ο κ. Σάγεντ δεν έχει ονομάσει νέα κυβέρνηση, ούτε έχει αποκαλύψει ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» του, όπως ζητούν κόμματα, συνδικάτα, ανάμεσά τους το ισχυρό UGTT, και οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.

Μοιάζει πάντως να διατηρεί ευρεία υποστήριξη, σε μια χώρα όπου η κακοδιοίκηση, η διαφθορά και η κυβερνητική παράλυση που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα, δέκα χρόνια μετά την τυνησιακή επανάσταση – για αρκετούς αναλυτές το μοναδικό «success story» της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης – είχαν εξοργίσει τους πολίτες, εν μέσω της φονικής έξαρσης της πανδημίας και μιας κατάστασης στο σύστημα υγείας που χαρακτηριζόταν «καταστροφική».

Οι κινήσεις του προέδρου, ωστόσο, και καθηγητή του δικαίου ο οποίος εξελέγη το 2019 υποσχόμενος να πολεμήσει τη «διαφθορά», έχουν εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της νεαρής τυνησιακής δημοκρατίας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr