Τζ. Γέλεν: Ο τερματισμός της σύρραξης στην Ουκρανία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία
FILE PHOTO: U.S. Treasury Secretary Janet Yellen answers questions during the Senate Appropriations Subcommittee hearing on Capitol Hill in Washington, D.C., U.S., June 23, 2021. Greg Nash/Pool via REUTERS//File Photo

Τζ. Γέλεν: Ο τερματισμός της σύρραξης στην Ουκρανία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε σήμερα πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η κυρία Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.

Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.

Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.

Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν, που αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.

Ο κ. Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Διεθνείς αντιδράσεις στην πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Loading