ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τζεντιλόνι: Πιθανή η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο

Τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ. Τζεντιλόνι σημειώνει ότι η αβεβαιότητα δεν έχει εκλείψει, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών».

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζονται «εύλογες» οι ανησυχίες χωρών όπως η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς τα 500 δισ. θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε χώρες που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι οι ενστάσεις μπορούν να ξεπεραστούν, προκειμένου τα 750 δισ. ευρώ να συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά στο πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

Δείτε επίσης: Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο