Β.Μακεδονία: Με την στήριξη του αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» συνεχίζει να κυβερνά ο Ζάεφ

Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει ο νέος κυβερνητικός εταίρος

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή του νυν αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, «Εναλλακτική» (Alternativa), στον κυβερνητικό συνασπισμό, προέκυψε στη Βόρεια Μακεδονία.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, και ο αρχηγός του κόμματος, Αφρίμ Γκάσι, στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας (29/11) στα Σκόπια.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την κατανομή των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει η «Εναλλακτική» στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ένταξη θα γίνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).


Να σημειώσουμε, ότι, ο Ζάεφ υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή την παραίτησή του από την ηγεσία του SDSM, πυροδοτώντας παράλληλα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα θα τον διαδεχθεί και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ως επικρατέστερος για νέος αρχηγός του SDSM και νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, προβάλει ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Στην παρούσα φάση και με την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος BESA από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ έχει απωλέσει την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολό της.

Η «Εναλλακτική», που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούς διεγράφη από το BESA επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε σώσει την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση Ζάεφ.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας. Μια υπόθεση στην οποία υπήρξε ανατροπή.

Δείτε επίσης: Θα ξαναδοκιμάσει την τύχη του για πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν, παρά την κατάσταση της υγείας του