Βέλγιο: Έντονες αντιδράσεις για το κλείσιμο όλων των χώρων του θεάματος

Σε ισχύ έχουν τεθεί από την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στο Βέλγιο, με το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων και όλων των χώρων του θεάματος, παρά τις έντονες αντιδράσεις

Ο βελγικός Τύπος σήμερα επικεντρώνεται στη χθεσινή (26 Δεκεμβρίου) διαδήλωση στις Βρυξέλλες, που διεξήχθη υπό βροχή, με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων κατά τους διοργανωτές και 5.000 κατά την αστυνομία. Στη διαδήλωση αυτή συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου, στελέχη ιστορικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονταν για το «κλείσιμο του πολιτισμού», παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνταν.

Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη εφημερίδα «De Standaard», το θέμα προκαλεί και πολιτική αναταραχή, με την προερχόμενη από το κόμμα Ecolo Υπουργό Πολιτισμού Bénédicte Linard να ζητά την απόσυρση των μέτρων και να δηλώνει ότι δεν είναι ο ρόλος της να ζητά την εφαρμογή τους, την Υπουργό Εσωτερικών Annelies Verlinden να καλεί σε τήρηση των μέτρων και τον επικεφαλής του συμπολιτευόμενου ΜR να ζητά την εφαρμογή του νόμου για να διασωθεί η αξιοπιστία του κράτους. “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εξέγερση του πολιτισμού” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «De Standaard».

Οι γαλλόφωνες εφημερίδες «Le Soir» και «La Libre» καταγράφουν ότι κάποιοι κινηματογράφοι στις Βρυξέλλες λειτούργησαν κανονικά, ενώ αρκετά θέατρα ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη πολιτική ανυπακοή», που υποστηρίζεται και από άλλους φορείς εξουσίας.

Μια ενέργεια που στηρίζουν αρκετοί δήμαρχοι της περιφέρειας των Βρυξελλών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν την αστυνομία να ελέγξει τις εισόδους των κινηματογράφων και των θεάτρων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Έλληνας Χρήστος Δουλκερίδης, ο Δήμαρχος του δήμου «Ιξέλ» (Ixelles), ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους των Βρυξελλών, ο οποίος δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις.

Για “επικίνδυνο μονοπάτι“, υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και κίνδυνο για την αξιοπιστία των αρχών κάνει λόγο στο κύριο άρθρο της η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre», που σημειώνει ότι “η πολιτική ανυπακοή κυριαρχεί κάτω από το καλοπροαίρετο βλέμμα της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των Υπουργών“.

Δείτε επίσης: Βέλγιο: «Είμαι έτοιμος να σκεφτώ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Loading