Ο γιος ενός εύπορου επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης προφυλακίστηκε σήμερα στο Βέλγιο αφού ομολόγησε ότι σκότωσε τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα του, με την οποία είχε οικονομικές διαφορές.
Ο Νίκολας Ούλενς ντε Σχόουτεν, 57 ετών, «απέδωσε το έγκλημα σε μια οικογενειακή διένεξη, οικονομικού χαρακτήρα» εξήγησε η εισαγγελία της Βραβάντης, της γαλλόφωνης επαρχίας όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο 57χρονος άνοιξε πυρ στοχεύοντας τη μητριά του, την 70χρονη Μίριαμ Ούλενς ντε Σχόοουτεν, τη στιγμή που εκείνη έβγαινε με το αυτοκίνητό της από το σπίτι της οικογένειας, στο Λασν. Η Μίριαμ οδηγούσε και ο σύζυγός της ήταν συνεπιβάτης.
Το αυτοκίνητο του Νίκολας αρχικά συγκρούστηκε με το δικό τους. Ο δράστης παραδέχτηκε ότι τους είχε στήσει καρτέρι, αφού τον έδιωξαν έπειτα από μια έντονη λογομαχία.
Στη συνέχεια, πυροβόλησε έξι φορές, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τη Μίριαμ και να τραυματίσει τον πατέρα του, τον βαρόνο Γκι Ούλενς ντε Σχόουτεν, στο πόδι.
Σήμερα του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και παράβαση του νόμου περί οπλοχρησίας και αποφασίστηκε η προφυλάκισή του. Ο Νίκολας ντε Σχόουτεν, που στο παρελθόν ήταν πράκτορας της Ασφάλειας του Κράτους (υπηρεσία πληροφοριών), παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία λίγη ώρα μετά τη δολοφονία.
Η οικογένεια είναι γνωστή στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο βαρόνος Γκι Ούλενς ντε Σχόουτεν, που διανύει την 9η δεκαετία της ζωής του, ήταν επί 40 χρόνια επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου, η κύρια δραστηριότητα του οποίου ήταν η παραγωγή ζάχαρης. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στους τομείς των τροφίμων και της υφαντουργίας, μέσω του επενδυτικού ταμείου Artal-Europe, του οποίου ήταν ένας από τους κυριότερους μετόχους. Αφού συνταξιοδοτήθηκε, το 2000, επένδυσε σε ένα ίδρυμα που εδρεύει στην Ελβετία και «διαχειρίζεται φιλανθρωπικές και καλλιτεχνικές δράσεις», όπως αναφέρει στον ιστότοπό του. Μεταξύ άλλων, στηρίζει Κινέζους καλλιτέχνες ενώ του ανήκει και ένα σχολείο όπου φοιτούν χιλιάδες παιδιά, στο Νεπάλ.
Η δεύτερη σύζυγος του βαρόνου, η Μίριαμ, ίδρυσε το 2011 στις Βρυξέλλες τον οίκο μόδας Maison Ullens.
Δείτε επίσης: Ο Βασιλιάς Κάρολος γίνεται ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που απευθύνεται στο γερμανικό κοινοβούλιο