Βηρυτός: Ένας χρόνος μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι – Παιδιά εξακολουθούν να έχουν ψυχολογικά τραύματα (pics+vids)

Βηρυτός: Ένας χρόνος μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι – Παιδιά εξακολουθούν να έχουν ψυχολογικά τραύματα (pics+vids)

«Μία οικογένεια στις τρεις (34%) έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού στρες», ανέφερε η Unicef, η οποία διεξήγαγε έρευνα τον Ιούλιο σε 1.200 οικογένειες.

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού μία οικογένεια στις τρεις στον Λίβανο έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού τραύματος, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Mε πόνο και οργή τιμούν σήμερα οι Λιβανέζοι την πρώτη επέτειο απο την πολύνεκρη έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρητού.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2020, με περισσότερους από 200 ανθρώπους να σκοτώνονται από την ισχυρή έκρηξη και τουλάχιστον 6.500 άλλους να τραυματίζονται. Ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού ισοπεδώθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν έξι παιδιά, ενώ άλλα 1.000 τραυματίστηκαν.

Σήμερα Γαλλία και ΟΗΕ διοργανώνουν μια ακόμη διεθνή διάσκεψη με στόχο να προσφερθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους κατοίκους του Λιβάνου, μίας χώρας που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κοινωνικοοικονομική κρίση της ιστορίας.

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο Λίβανος ήρθε επίσης αντιμέτωπος με την πανδημία του κορονοϊού και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μία από τις χειρότερες παγκοσμίως από το 1850.

«Ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, η ζωή των παιδιών εξακολουθεί να επηρεάζεται βαθιά», δήλωσε η Γιούκιε Μόκουο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο.

Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της έκρηξης παραμένουν άνεργοι, σύμφωνα με τη Unicef, την ώρα που ο Λίβανος βυθίζεται στη φτώχεια, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και ελλείψεις κάθε είδους. «Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει την ώρα που η επιδεινούμενη κρίση καθιστά τις περισσότερες οικογένειες ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες», προειδοποίησε η Μόκουο.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν;

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν και δέχθηκαν σιωπηλά τους θανάσιμους κινδύνους από τη νιτρική αμμωνία που είχε αποθηκευθεί στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τη φονική έκρηξη εκεί στις 4 Αυγούστου 2020.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει περισσότερες από 700 σελίδες ευρημάτων και εγγράφων. Η έρευνα αναφέρει επίσης πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως διάφορες λιβανικές αρχές επέδειξαν εγκληματική αμέλεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Λιβάνου.

Δείτε επίσης: Σοβαρό τροχαίο στην Τσεχία – Σίγουρα δύο νεκροί

Loading