Βουλγαρία: Άρθρο σε Die Welt/Politico για μυστικές βουλγαρικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία προκαλεί σχόλια

Ένα άρθρο στη Die Welt και το Politico που αφορά μυστικές βουλγαρικές προμήθειες όπλων στην αρχική φάση του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε πολλά σχόλια από πολιτικούς στη Σόφια. Ο πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας που δημοσιεύει η Die Welt, σχολίασε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πει πως δεν υπήρξαν απευθείας εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα που ήταν ένας από τους τέσσερις εταίρους στην κυβέρνηση Πέτκοφ, επανέλαβε ότι “ούτε μια σφαίρα δεν εξάχθηκε στην Ουκρανία”.

propoli

Η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού κόμματος Κορνέλια Νίνοβα ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Πέτκοφ και υπεύθυνη για το εμπόριο όπλων.

Ο Στέφαν Γιάνεφ, πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Πέτκοφ, ο οποίος ηγήθηκε του δικού του πολιτικού κόμματος που εισήλθε στο Κοινοβούλιο μετά την αντικατάσταση του Γιάνεφ από τον Πέτκοφ, δήλωσε ότι το δημοσίευμα για τις βουλγαρικές προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία δεν είναι είδηση.

Ο Ντανιέλ Μίτοφ του GERB-UDF δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα έπρεπε να έχει πει ανοιχτά ότι προμήθευε όπλα στην Ουκρανία γιατί τότε θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τα προγράμματα βοήθειας του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο σε Die Welt/Politico

Στο θέμα με τίτλο “Η Βουλγαρία στη διάσωση: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε μυστικά την Ουκρανία”, το Politico επικαλείται έρευνα της Die Welt που φέρεται να βρήκε πως η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες λόγω των προσκείμενων στη Μόσχα πολιτικών που μετείχαν στην κυβέρνηση.

Εξαιτίας της εσωτερικής της πολιτικής που δεν είχε συνοχή και της φιλορωσικής τάσης μεγάλου μέρους της ελίτ, η Βουλγαρία προσπάθησε να τονίσει κατά τη διάρκεια της εισβολής ότι δεν εξοπλίζει την Ουκρανία, σημειώνει το POLITICO.

Ωστόσο, αυτό ήταν ένα προπέτασμα καπνού, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Χάρη στις αποκλειστικές συνεντεύξεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ και του υπουργού Οικονομικών ‘Ασεν Βασίλιεφ, η εφημερίδα ξετύλιξε το κουβάρι για το πώς η Βουλγαρία παρενέβη στον πόλεμο και χρησιμοποίησε μεσάζοντες για να παράσχει στο Κίεβο ζωτικής σημασίας όπλα, πολεμοφόδια και καύσιμο ντίζελ σε μια κρίσιμη στιγμή πέρυσι.

Ενώ ο Πέτκοφ, που ήταν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην αρχή του πολέμου, προσπάθησε να κατευθύνει τη χώρα προς μια πιο δυτική και φιλονατοϊκή πορεία, έπρεπε να διαχειριστεί την έντονη πίεση από φιλορώσους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν εταίροι στον σοσιαλιστικό συνασπισμό του — οι “κληρονόμοι” του παλιού κομμουνιστικού κόμματος, γράφουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. Ο Πέτκοφ αρνήθηκε δημοσίως ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εξοπλίσει την Ουκρανία.

Ο Πέτκοφ και ο Βασίλιεφ, που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έσπασαν τη σιωπή τους για το πραγματικό μέγεθος του ρόλου της Βουλγαρίας την περασμένη άνοιξη.

Ενώ το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αποκάλεσε τις βουλγαρικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία “κόκκινη γραμμή”, αξιωματούχοι του Πέτκοφ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρίες στη Βουλγαρία και το εξωτερικό για να στείλουν προμήθειες αεροπορικώς και δια ξηράς – μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας. “Πιστεύουμε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώτη φάση του πολέμου προήλθε από τη Βουλγαρία”, είπε ο Πέτκοφ στη Die Welt, σύμφωνα με το POLITICO.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία αυτή. “Ο Κίριλ Πέτκοφ έδειξε ακεραιότητα, και θα του είμαι πάντα ευγνώμων γιατί χρησιμοποίησε όλες τις πολιτικές του δεξιότητες για να βρει μια λύση”, δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη στη Die Welt. Σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν απλή, ορισμένα μέλη του συνασπισμού στη Βουλγαρία ήταν με το μέρος της Ρωσίας και ο Πέτκοφ αποφάσισε “να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας” και να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στο Κίεβο

Loading