Βουλγαρία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να προτείνει πρόωρη απόλυση του γενικού εισαγγελέα και δύο προέδρων Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η ερμηνευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα με δέκα ψήφους, εκδίδεται ως απάντηση σε αίτημα του υπουργικού συμβουλίου της 5ης Αυγούστου 2021

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ανώνυμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αρμόδιος να προτείνει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (SJC) την πρόωρη απόλυση του γενικού εισαγγελέα και των προέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, εάν διαπιστωθεί ότι έχουν προβεί σε σοβαρές παραβιάσεις, παραλείπουν συστηματικά να εκπληρώσουν τα επίσημα καθήκοντά τους ή οι ενέργειές τους βλάπτουν το κύρος του δικαστικού σώματος. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

Η ερμηνευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα με δέκα ψήφους, εκδίδεται ως απάντηση σε αίτημα του υπουργικού συμβουλίου της 5ης Αυγούστου 2021. Ο δικαστής Φιλίπ Ντιμιτρόφ είναι ο εισηγητής για την υπόθεση.

Στις 22 Ιουλίου 2021, η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου δεν έλαβε υπόψη πρόταση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Γιανάκι Στόιλοφ, για έναρξη διαδικασίας αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ. Η απόφαση του SJC λήφθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 8 ψήφους κατά.

Η πρόταση του Στόιλοφ βασίστηκε σε μια προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ (ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Εσωτερικών στην ίδια υπηρεσιακή κυβέρνηση), που περιείχε λεπτομέρειες για παραβιάσεις που φέρεται να διέπραξε ο γενικός εισαγγελέας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Ναντέζντα Γιορντάνοβα είπε σε συνέντευξή της στις 16 Ιανουαρίου φέτος ότι το υπουργείο της απασχολείται με ειδοποιήσεις που περιέχουν αρκετά επιχειρήματα τα οποία θα δικαιολογούσαν την πρόωρη απόλυση του Ιβάν Γκέσεφ από τη θέση του. Σύμφωνα με την υπουργό, πρέπει να υπάρξει σαφής και διαφανής διαδικασία που θα μπορούσε να διαπιστώσει εάν συντρέχουν λόγοι για την απόλυση του εισαγγελέα.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Γιορντάνοβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχουν προετοιμάσει και θα υποβάλουν σύντομα πρόταση για την αποπομπή του Γκέσεφ. “Είναι μια σημαντική εγγύηση κατά του εγκλωβισμού του κλάδου της δικαστικής εξουσίας. Θα κινήσουμε διαδικασία μετά την ανάλυση των ενεργειών και της αδράνειας του γενικού εισαγγελέα”.

Πρόσθεσε ότι μια σημαντική συνέπεια της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση επί της ουσίας.

Την πρώτη φορά, η συζήτηση για την πρόταση αποπομπής του Γκέσεφ στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο βασίστηκε στο εάν ήταν παραδεκτή ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Δολοφονία Άλκη: Νέες αποκαλύψεις για το στυγερό έγκλημα – Με στειλιάρια έδερναν τον Άλκη λίγο πριν του πάρουν την ζωή