Βουλιάζει από τα σκάνδαλα η Καθολική Εκκλησία: Πάνω από 330.000 βιασμοί ανηλίκων από ιερείς στην Γαλλία!

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών έχει ξεκινήσει 70 χρόνια πριν σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση

Σε βαρύτατη κρίση βρίσκεται η Καθολική Εκκλησίας της Γαλλίας, υπό το βάρος νέων αποκαλύψεων πως τουλάχιστον 330.000 ανήλικα υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς και άλλα άτομα που είχαν σχέση με την Εκκλησία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που δημοσιοποίησε την έκθεση, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, υπογράμμισε πως με βάση επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε, αποκαλύφθηκε οι βιασμοί διαπράχθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς αλλά ακόμη και μη θρησκευόμενους που εμπλέκονται με τον Κλήρο.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το έγγραφο των 2.500 σελίδων βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει σκοτεινά μυστικά που σπιλώνουν τη φήμη της εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Σοβέ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν σεξουλικά από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» , τόνισε ότι η «υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Είδαν το φως αρχεία από τη δεκαετία του 1950

Η επιτροπή εργάστηκε για δυόμιση χρόνια, παίρνοντας συνεντεύξεις από θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή για θύματα κακοποίησης που άνοιξε στην αρχή των ερευνών, κατέληξε να λαμβάνει  6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Το δημοσίευμα βλέπει το φως μετά από ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παππού πλέον Μπερνάρ Πρεϊνά, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι κακοποίησε περισσότερα από 75 αγόρια για δεκαετίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εκπονηθεί ανάλογες έρευνες από την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

Αλλά στη Γαλλία, η δημοσίευση αυτής της έκθεσης θεωρείται ιστορική στιγμή τόσο για την επίλυση αυτής της κρίσης που μαστίζει την Καθολική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, όσο και επειδή αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το ζήτημα των καταχρήσεων της σεξουαλικότητας σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία.Δείτε επίσης: Δεν σεβάστηκε ούτε τα θεία – Έκλεψε σταυρό από εκκλησία στις Σέρρες

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr