Βραζιλία: Άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Βραζιλία: Άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, μέτρο το οποίο είχε επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού τον Φεβρουάριο του 2020.

Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πως έλαβε υπόψη του τις αυξημένες δυνατότητες αντίδρασης του εθνικού συστήματος υγείας, τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και την ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η Βραζιλία καταγράφει μείωση κατά 80% των κυλιόμενων μέσων όρων των κρουσμάτων (σ.σ. του SARS-CoV-2) και των θανάτων (εξαιτίας της COVID-19) σε σύγκριση με την κορύφωση (του κύματος) της παραλλαγής Όμικρον νωρίτερα φέτος», εξηγείται στο δελτίο Τύπου.

Σχεδόν το 74% του πληθυσμού των 212 εκατ. κατοίκων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ πάνω από 74 εκατ. πολίτες έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επέμεινε στη σημασία που έχει να συνεχιστεί η εκστρατεία ανοσοποίησης παρά το τέλος της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Το διάταγμα υπογράφτηκε μετά την απαίτηση που πρόβαλε πριν από μερικές εβδομάδες στον υπουργό του να κηρύξει «το τέλος της πανδημίας» ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας, ώστε η χώρα να επανέλθει πλήρως στην ομαλότητα.

Η κυβέρνηση του κ. Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του αργότερα φέτος, έχει επικριθεί έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Η Βραζιλία μετρά κάπου 662.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 30,3 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (κάπου 1 εκατομμύριο νεκροί).

Δείτε επίσης: Τζανάκης: Πού μπορεί να οφείλεται η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά- Τα τρία σενάρια

Loading