Βρετανία: 40 ΜΚΟ ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ

Περίπου σαράντα ΜΚΟ ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks, που κρατείται στη Βρετανία και έχει ζητηθεί η έκδοση του στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατασκοπία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται στις ΗΠΑ επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της χώρας, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σε επιστολή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ρόμπερτ Μπάκλαντ ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ και να μπλοκάρει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Ασάνζ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών.

Στο μεταξύ η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Αυστραλό ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι συνήγοροί του από την πλευρά τους κάνουν λόγο για μια «πολιτική» δίωξη που βασίζεται σε «ψέματα».

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε για επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, φοβούμενος ότι η Βρετανία θα τον παρέδιδε στις ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη:

Βρετανία: H Ελλάδα εκτός «κόκκινης» λίστας