Βρετανία: Ανησυχία για τοπικά ξεσπάσματα κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής

Βρετανία: Ανησυχία για τοπικά ξεσπάσματα κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής

Το Ηνωμένο Βασίλειο τρέχει μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού – Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και περίπου 19 εκατομμύρια και τη δεύτερη – Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να χορηγήσει τουλάχιστον μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τις 31 Ιουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τοπικά ξεσπάσματα στην Αγγλία κρουσμάτων της παραλλαγής του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μην αποκλείοντας «τίποτα» για την καταπολέμηση τους, δηλώνοντας εντούτοις βέβαιος για τη συνέχιση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Είναι μια ανησυχητική παραλλαγή, μας προβληματίζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε σχολείο.

«Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα επιστημονικών απόψεων για το τι μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε, καθώς μια συνεδρίαση της ομάδας επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, «υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε, δεν αποκλείουμε τίποτε».

Έχοντας πληγεί από την πανδημία με σχεδόν 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα τελευταία στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί στο ήμισυ από τον περασμένο μήνα στην Αγγλία, με ένα κρούσμα ανά 1.000 κατοίκους αυτή τη στιγμή, βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τοπικά ξεσπάσματα της ινδικής παραλλαγής, ειδικά στο Μπόλτον, κοντά στο Μάντσεστερ (βόρεια), σε ηλικίες κυρίως κάτω των 25 ετών.

Στο Μπλάκμπερν, περίπου 20 χλμ βόρεια του Μπόλτον, θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid-19 σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οι εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή γίνονται σε άτομα άνω των 38 ετών.

Ωστόσο, ο Τζόνσον θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τα επόμενα στάδια αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που προγραμματίζονται στην Αγγλία στις 17 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας εσωτερικών χώρων σε παμπ και εστιατόρια) και στις 21 Ιουνίου, όπου εξετάζεται η άρση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς.

«Προς το παρόν, δεν βλέπω κάτι που να με αποτρέπει από το να σκεφτώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη Δευτέρα και στις 21 Ιουνίου παντού» την άρση των μέτρων, «αλλά μπορεί να κάνουμε πράγματα τοπικά και δεν θα διστάσουμε αν μας δοθεί μια τέτοια συμβουλή», πρόσθεσε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κατακλυστούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, «ακόμη και αν ο αριθμός λοιμώξεων αρχίσει να αυξάνεται, θα είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί εάν αυτό συνοδεύεται από πολλές νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και δεν υπάρχει ένδειξη γι’αυτό προς το παρόν», είπε στο Times Radio ο Στίβεν Ράιλι, καθηγητής της Δυναμικής των Λοιμώξεων στο Imperial College του Λονδίνου.

Χθες Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία messenger RNA, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna, φαίνονται να είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Δείτε επίσης: Χ. Θεοχάρης στο Sky News: “Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στην πράσινη λίστα της Μ. Βρετανίας” (vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading