Μετά το νοσηλευτικό προσωπικό, τα πληρώματα των βρετανικών ασθενοφόρων απέχουν σήμερα από την εργασία τους ζητώντας αύξηση των μισθών τους, ενώ κατηγορούνται από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται κάθε διαπραγμάτευση.
Το κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας λαμβάνει διαστάσεις μπροστά στον πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και σε μια κρίση του κόστους διαβίωσης που επιδεινώνεται. Η ένταση κλιμακώνεται στις σχέσεις μεταξύ των απεργών και της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία έχει κλείσει την πόρτα σε κάθε συζήτηση για τους μισθούς, κρίνοντας ότι τα αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.
Το κοινωνικό κίνημα αγγίζει πολλούς κλάδους: τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, στις μεταφορές, τους αστυνομικούς στα σύνορα, τους υπαλλήλους στα ταχυδρομεία κ.α. Αλλά η απεργία των πληρωμάτων των ασθενοφόρων ασκεί ιδιαιτέρως πίεση στην κυβέρνηση λόγω των κινδύνων που ενέχει για τους πολίτες που θα χρειαστεί να μεταφερθούν εκτάκτως σε νοσοκομείο.
«Ζητάμε από τον κόσμο να επιδείξει κοινή λογική σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που ασκούν, να λάβουν υπόψιν τις πιέσεις στο σύστημα» υγείας, δήλωσε στο δίκτυο Sky News ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Οι υπηρεσίες των ασθενοφόρων «θα υποστούν πολύ μεγάλη πίεση σήμερα», προειδοποίησε ο ίδιος. Στην Daily Telegraph κατηγόρησε τα συνδικάτα των εργαζομένων στα ασθενοφόρα «ότι συνειδητά επέλεξαν να κάνουν κακό στους ασθενείς».
«Είναι μια δήλωση πραγματικά προσβλητική για τα πληρώματα των ασθενοφόρων και το προσωπικό του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας)», δήλωσε η Ρέιτσελ Χάρισον, γραμματέας του συνδικάτου GMB.
Περίπου 750 στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί για να αντικαταστήσουν διασώστες.