Βρετανία: Αποτυγχάνει να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση πείνας, προειδοποιεί ο David Miliband

Ο κόσμος έχει κοιτάξει μακριά από τη σπειροειδή παγκόσμια κρίση πείνας για πάρα πολύ καιρό, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς τα «ενδεικτικά σημάδια» του λιμού διαφαίνονται στην Ανατολική Αφρική

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα Cop27, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) ταξίδεψε στην Ανατολική Αφρική για να επιστήσει την προσοχή σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που πυροδοτήθηκε από μια κλιματική ξηρασία.

propoli

Η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Κένυα αντιμετωπίζουν την πιο μακροχρόνια ξηρασία τους τα τελευταία 40 χρόνια. Οι πηγές νερού στεγνώνουν, οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν και τα βοοειδή πεθαίνουν σε ένα μέρος όπου η γεωργία και η μικρής κλίμακας γεωργία είναι ο κανόνας.

Οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις υποχρηματοδοτούνται επικίνδυνα. Στην Αιθιοπία, η έλλειψη χρημάτων σημαίνει ότι οι μερίδες τροφίμων για τους πρόσφυγες έχουν μειωθεί στο μισό. Από τη διεθνή υποστήριξη που υπάρχει, η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ΗΠΑ, που δέχονται πολύ συχνά και μερικές φορές για καλό λόγο, είναι η μόνη χώρα που ενίσχυσε αυτή την κρίση πείνας στην Ανατολική Αφρική», δήλωσε ο κ. Miliband στην The Independent. «Οι Αμερικανοί ηγούνται και κανείς δεν ακολουθεί».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει διδάξει στις ΗΠΑ ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τα ευάλωτα μέρη που πλήττονται από την παγκόσμια κρίση πείνας, είπε.

Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να παράσχει οικονομική στήριξη στην Ανατολική Αφρική, πρόσθεσε. «Το μάθημα που φαίνεται να έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να κάνει λιγότερα. Έτσι καταλήγετε στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην παίζει κανέναν αποτελεσματικό ρόλο αυτή τη στιγμή πραγματικού κινδύνου».

Ο κ. Μίλιμπαντ μίλησε την Τετάρτη από έναν «πολύ ανώμαλο δρόμο» στην ανατολική Αιθιοπία, κοντά στα σύνορα με το Τζιμπουτί, διάσπαρτο από σημεία ελέγχου της τοπικής πολιτοφυλακής. «Πρόκειται για μια περιοχή όπου υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις κλιματικής αλλαγής», είπε.

Περιέγραψε την κίνηση δίπλα σε χωράφια με φυτά σόργου, ένα βασικό αγαθό στην περιοχή, που ήταν αδυνατισμένα και κιτρινισμένα στις ρίζες. Η περιοχή βιώνει την πέμπτη συνεχόμενη αποτυχημένη περίοδο βροχών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

«Υπάρχουν επίσης έμμεσες επιπτώσεις», πρόσθεσε. «Οι συγκρούσεις για το έδαφος σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι επίσης συγκρούσεις για τους πόρους».

Η Ανατολική Αφρική είναι μοναδικά ευάλωτη στην παγκόσμια «πολυκρίση» που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς βασίζεται στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το 90 τοις εκατό των εισαγωγών σιταριού της. Οι έντονες ξηρασίες συμβαίνουν επίσης πιο συχνά, με τρία σημαντικά γεγονότα την τελευταία δεκαετία.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το IRC πρόσθεσε μια επείγουσα ειδοποίηση κρίσης για την Ανατολική Αφρική στη λίστα έκτακτης ανάγκης με τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από μια νέα έκτακτη ανάγκη ή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από εκείνη την προειδοποίηση, η κατάσταση στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα έχει επιδεινωθεί, με 21 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν την πείνα.

Η κατάσταση δεν είναι ακόμη λιμός –όπως καθορίζεται από τα βασιζόμενα σε δεδομένα πρότυπα ταξινόμησης που απαιτούνται για μια τέτοια δήλωση– αλλά ένας λιμός είναι στον ορίζοντα.

«Το 2011, οι μισοί από τους 250.000 ανθρώπους που πέθαναν το έκαναν πριν κηρυχθεί ο λιμός», σημείωσε ο κ. Miliband. «Δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την ιδέα ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιπέδου τρίτου ή τέταρτου είναι εντάξει. Η ιδέα ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επίπεδο πέντε – που είναι η πείνα – πριν αναλάβουμε δράση είναι απλώς τρομερή».

Και οι τοπικές κοινότητες γνωρίζουν καλά ότι το περιβάλλον τους έχει γίνει εχθρικό, είπε.

Αφηγήθηκε μια συνομιλία που είχε με μια γυναίκα γύρω στα τριάντα σε ένα από τα έργα βιώσιμων υδάτων που διοικούνται από το χωριό του IRC. «Είπε, «Θυμάμαι όταν το κλίμα ήταν διαφορετικό. Θυμάμαι όταν η πίεση του νερού ήταν μεγαλύτερη».

«Τι άλλαξε; Η λίμνη Haramaya ουσιαστικά έχει φύγει. Ήταν πηγή ψαρέματος και τροφής. Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση εδώ που είναι απολύτως εμφανής».

Δείτε επίσης: Βρετανία: Παρέλυσε το μετρό του Λονδίνου εξαιτίας απεργίας

Loading