Βρετανία: Η απεργία των νέων γιατρών προκάλεσε ακυρώσεις 175.000 ασθενών

Περισσότερα από 175.000 ραντεβού με ασθενείς και διαδικασίες ακυρώθηκαν σε όλη την Αγγλία ως αποτέλεσμα της απεργίας των κατώτερων γιατρών αυτή την εβδομάδα

Η 72ωρη απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα έγινε στη συνέχεια η πιο ενοχλητική απεργία του NHS φέτος.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS England, Sir Stephen Powis, δήλωσε ότι η απεργία ήταν σε «άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Είπε στο BBC ότι είχε «μεγαλύτερο αντίκτυπο από όλες τις άλλες βιομηχανικές ενέργειες που έχουμε δει μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα μαζί».

Ο κ. Πάουις είπε ότι περισσότερα από 175.000 ραντεβού και διαδικασίες επαναπρογραμματίστηκαν για την προστασία της επείγουσας, κρίσιμης και επείγουσας περίθαλψης για τους ασθενείς, «κάτι που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας του Covid».

Ορισμένες ακυρώσεις περιελάμβαναν επεμβάσεις ισχίου και γόνατος, καθώς και ελέγχους ρουτίνας για διαβητικούς και καρκινοπαθείς, αναφέρει το BBC.

Δεκάδες χιλιάδες κατώτεροι γιατροί τερμάτισαν την απεργία στις 8 το πρωί της Πέμπτης ως μέρος μιας σκληρής διαμάχης για τις αμοιβές με την κυβέρνηση.

Τα νοσοκομεία St George’s, Epsom και St Helier’s στο νοτιοδυτικό Λονδίνο είδαν περισσότερα από 1.000 άτομα να παρευρίσκονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους κατά τη διάρκεια της Δευτέρας – παρά τις εκκλήσεις να παρευρίσκονται μόνο σε A&E σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά κατά τη διάρκεια της απεργίας. Ισοδυναμεί με ένα άτομο κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Το NHS προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια εκκρεμότητα που επιδεινώθηκε από την πανδημία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε λίστες αναμονής για θεραπεία στην Αγγλία.

Οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα και οι ιατροί ανέλαβαν όλοι εργατικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα.

Οι ηγέτες των γιατρών και οι υπουργοί καλούνται να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τις αμοιβές μετά από μια σημαντική συμφωνία που έγινε με το άλλο προσωπικό του NHS στην Αγγλία.

Είναι κατανοητό ότι η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) θα συναντήσει τους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις αμοιβές.

Το σωματείο απαιτεί «αποκατάσταση αμοιβής» για τους κατώτερους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν πολυετή εμπειρία και να αποτελούν περίπου το 45 τοις εκατό του ιατρικού εργατικού δυναμικού.

Λέει ότι η αμοιβή τους έχει μειωθεί σε πραγματικούς όρους κατά 26 τοις εκατό από το 2008/09 και η αντιστροφή αυτού θα απαιτούσε αύξηση μισθών κατά 35,3 τοις εκατό.

Ο Δρ Vivek Trivedi, συμπρόεδρος του BMA, δήλωσε την Πέμπτη: “Ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε πριν από μήνες. Η επίσημη διαμάχη μας ξεκίνησε πριν από περισσότερες από 150 ημέρες και, πάλι, αυτό ακριβώς εννοώ καθώς είναι απογοητευτικό ότι έχει άργησε ο Στιβ Μπάρκλεϊ να φτάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω μόνο να έρθει με καλή πίστη και με εντολή να διαπραγματευτεί».

Η προσφορά της Πέμπτης για άλλο προσωπικό του NHS – με την υποστήριξη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, του GMB και της Unison – περιλαμβάνει ένα εφάπαξ εφάπαξ ποσό για το 2022/23, το οποίο αυξάνει την αξία του στις κατηγορίες αμοιβών του NHS καθώς και μόνιμη αύξηση 5 τοις εκατό όλους τους πόντους πληρωμής για το 2023/24.

Ακολούθησαν πολυήμερες συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων υγείας και της κυβέρνησης, δημιουργώντας ελπίδες ότι η μακροχρόνια διαμάχη θα μπορούσε να τερματιστεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dominic Raab δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση ελπίζει να συνάψει παρόμοια συμφωνία αμοιβών με τους κατώτερους γιατρούς.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθύτατα που πάνω από 175.000 ραντεβού και διαδικασίες ακυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, παρά την προσφορά μας να ξεκινήσουμε επίσημες συνομιλίες σχετικά με την παύση των απεργιών.

Ωστόσο, είμαστε ικανοποιημένοι που η BMA αποδέχτηκε τώρα την προσφορά μας να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους ίδιους όρους όπως και με τα συνδικάτα της Ατζέντας για την Αλλαγή – η οποία ολοκληρώθηκε θετικά αυτή την εβδομάδα».

«Θέλουμε να βρούμε μια δίκαιη διευθέτηση που να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο των κατώτερων γιατρών και τις ευρύτερες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κάναμε με άλλα συνδικάτα».

Δείτε επίσης: Ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε το θέμα της κατάργησης της αγαμίας των καθολικών κληρικών

Loading