Βρετανία – Κορονοϊός: Ο Τζόνσον ανακοινώνει σήμερα την άρση των περισσότερων μέτρων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών για τον κορονοϊό στις 19 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον αναμέναται παράλληλα να συστήσει την προσοχή σήμερα στους πολίτες, καθώς μπορεί η Βρετανία να καταργεί τα περισσότερα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊο, ωστόσο τις τελευταίες μέρες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε επίπεδα τα οποία έχουν να καταγραφούν εδώ και μήνες.

propoli

Με την κατάργση των μέτρων στις 19 Ιουλίου αναμένεται να αρθεί και η υποχρέωση των Βρετανών να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους από «πορτοκαλί χώρες» (όπως είναι η Ελλάδα), κάτι, που μόλις έγινε γνωστό πριν μερικές μέρες, εκτόξευσε τις κρατήσεις των Βρετανών στη χώρα μας.

«Ο μονόδρομος προς την ελευθερία»

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Τζονσον παρουσίασε προτάσεις για την κατάργηση των περιορισμών σχετικά με τη μάσκα προσώπου και τις κοινωνικές επαφές, αλλά και για την κατάργηση της σύστασης για εργασία από το σπίτι, σε αυτό, που ο ίδιος χαρακτήρισε «μονόδρομο προς την ελευθερία».

Ο ίδιος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του σήμερα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Τα περιστατικά μόλυνσης θα αυξάνονται καθώς θα ξεκλειδώνουμε. Έτσι, καθώς επιβεβαιώνουμε τα σχέδια μας σήμερα, το μήνυμά μας θα είναι ξεκάθαρο. Η προσοχή είναι απολύτως σημαντική και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να μην καταργήσουμε την πρόοδό μας», τόνισε.

Η Βρετανία έχει υλοποιήσει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και περίπου το 66% έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Άνοιγμα εν μέσω αύξησης κρουσμάτων

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία ραγδαία αύξηση των μολύνσεων σε τιμές που είχαν να καταγραφούν από τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης, τόσο οι θάνατοι, όσο και οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι προηγούμενα, αποτελώντας μία απόδειξη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και είναι πιο ασφαλές να γίνει το άνοιγμα.

Ο Νάντιμ Ζαχάουι, υπουργός αρμόδιος για τους εμβολιασμούς, εμφανίστηκε χθες, Κυριακή, να έχει έναν πιο επιφυλακτικό τόνο.

Παρά το γεγονός ότι η προστασία προσώπου προσδιορίζεται πλέον ως μη υποχρεωτική, οι οδηγίες που θα δοθούν θα προβλέπουν ότι «οι άνθρωποι αναμένεται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοινώνει ότι το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης: τον εμβολιασμό ικανοποιητικού αριθμού ανθρώπων, τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων χάρη στους εμβολιασμούς, την αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Μερικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι αρχές ασκούν πιέσεις για την ταχεία κατάργηση των περιορισμών.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση ανυπομονεί για την επιστροφή των ανθρώπων στα γραφεία, αλλά νομίζω ότι κατά τις επόμενες τέσσερις ή έξι εβδομάδες αυτό χρειάζεται να γίνει πολύ προσεχτικά από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κρατηθεί χαμηλά η μεταδοτικότητα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Times Radio η Σούζαν Χόπκινς καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία.

Δείτε επίσης: Αυστραλία: Αριθμός-ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παρά το σκληρό lockdown – «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading