Βρετανία: Ο πληθωρισμός έσπασε ρεκόρ 40 ετών – Στο…Θεό οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια

Ο πληθωρισμός του Μαΐου είναι ελαφρώς λιγότερος από 10%

Σχεδόν στο 10% έφτασε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα το ακριβές ποσοστό του είναι 9,1% αφού οι αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα αλλά και στην ενέργεια συνεχίζουν να δημιουργούν έντονα προβλήματα στη χώρα.

Όπως αναφέρει μια δημοσκόπηση του Reuters, η συγκεκριμένη άνοδος ήταν όση περίμεναν οι οικονομολόγοι, και λίγο υψηλότερη από την αύξηση 9% τον Απρίλιο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σε σύγκριση με τις πτώσεις πριν από ένα χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μεταβολή τόσο του ΔΤΚ όσο και του δωδεκάμηνου πληθωρισμού μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022», ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) στην έκθεσή του.

Δείτε επίσης: Power Pass: Διαθέσιμη η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5 και 6 – Πάνω από 650.000 οι αιτήσεις