ΒΤΑ: Καθηγητής του UCLA μιλά στους φοιτητές για τη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων

Ο καθηγητής Τοντ Πρέσνερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες μίλ ησε σε φοιτητές της οργάνωσης Hillel στο UCLA για την ηρωική πράξη της διάσωσης των Βουλγάρων Εβραίων, είπε η Κατερίνα Τζόουιντ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ).

Η ίδια είναι φοιτήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο UCLA και μαζί με άλλους 60 φοιτητές του UCLA συμμετέχουν σε ένα ερευνητικό έργο που εντοπίζει και καταγράφει τις μνήμες των επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου.

propoli

Με επικεφαλής τον καθηγητή Πρέσνερ, το ερευνητικό έργο έχει δημιουργήσει ένα από τα πλουσιότερα αρχεία για το Ολοκαύτωμα στο UCLA. Τα περισσότερα έγγραφα συλλέχθηκαν τους πρώτους μήνες της μελέτης. Οι λίγοι εναπομείναντες επιζώντες ήταν μικρά παιδιά εκείνες τις μέρες και κάποιοι θυμούνται μόνο αυτά που τους είχαν πει οι γονείς τους, δήλωσε η Τζόουιντ.

Η ίδια δήλωσε στο BTA: “Ο καθηγητής Πρέσνερ έβγαλε έναν χάρτη της Ευρώπης και είπε: Μόνο μία χώρα πάνω σε αυτόν τον χάρτη έσωσε τους Εβραίους της. Ξέρετε ποια είναι; Κάποιοι μαθητές ανέφεραν τη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία… Όχι, ήταν η Βουλγαρία. Ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της και να σώσει τους Εβραίους της, περίπου 50.000 μεταξύ αυτών, είπε ο καθηγητής Πρέσνερ. Μίλησε εκτενώς για την ιστορία της Βουλγαρίας, τον Βασιλιά Μπόρις, τον ρόλο της εκκλησίας, του στρατού και της κοινωνίας σε αυτή την ηρωική πράξη. Συνοψίζοντας είπε ότι μεταξύ των ανθρώπων των οποίων τις αναμνήσεις θα καταγράψουμε θα είναι εκπρόσωποι διαφόρων εθνικοτήτων αλλά όχι Βούλγαροι”.

Η χώρα θα τιμήσει την 80ή επέτειο της σωτηρίας των Βουλγάρων Εβραίων το 2023.

Η επέτειος εγείρει πολλά ιστορικά και ιστοριογραφικά ερωτήματα και συζητήσεις για τους ιστορικούς και την κοινωνία σχετικά με το ποιοι ήταν οι διασώστες, τι κατέστησε δυνατή αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική πράξη και γιατί συνέβη στη Βουλγαρία. Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Εβραϊκής-Βουλγαρικής Συνεργασίας Alef έθεσε ως αποστολή να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα με τη βοήθεια διακεκριμένων μελετητών, δημοσίων προσώπων και ειδικών επί του θέματος, με μια σειρά άρθρων για να θυμίσει τα γεγονότα του παρελθόντος και όσους συμμετείχαν σε αυτά, και να παρουσιάσει τη σημασία της διάσωσης και των ανθρώπων που διέσωσαν. Η Βουλγαρία και η Δανία πιστεύεται ότι είναι οι μόνες χώρες που δεν επέτρεψαν στους Εβραίους πολίτες τους να απελαθούν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Σχεδόν 50.000 ζωές σώθηκαν στη Βουλγαρία.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Συγκέντρωση της ακροδεξιάς κατά του Πέδρο Σάντσες

Loading