Ξεπερνούν τους 100.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Βρετανία

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη Βρετανία βάσει δύο προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση σήμερα

Σχεδόν 6,2 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με πάνω από τους μισούς να υποβάλουν αίτηση για προγράμματα προσωρινής διαμονής. Μόνο η Πολωνία έχει καταγράψει πάνω από 1,2 εκατ. Ουκρανούς.

Τα βρετανικά προγράμματα, ένα για αυτούς που έχουν ήδη συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα που επιτρέπει σε Βρετανούς να προσφέρουν κατάλυμα σε όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αρχικά επικρίθηκαν ως υπερβολικά γραφειοκρατικά καθώς και ότι αφήνουν κάποιους πρόσφυγες στον ‘αέρα’ για εβδομάδες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η διαδικασία γίνεται απολύτως πλέον ψηφιακά και ότι στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτήσεων εντός 48 ωρών. Θα επιτρέψει επίσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών να έρχονται στη Βρετανία χωρίς γονέα ή κηδεμόνα εάν έχουν κάποιο αποδεικτικό έγγραφο γονικής συναίνεσης.

Δείτε επίσης: Βανέσα Μπράιαντ: Δακρυσμένη στη δίκη για διαρροή των φωτογραφιών με τις σορούς του Κόμπι και της κόρης τους