Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας τοποθετήθηκε με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος»
Συμμετέχει στη μνήμη των θυμάτων της Σοά. «Του πιο τραγικού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά παρόμοια γεγονότα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου, την οποία διένειμε στα ελληνικά η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τονίζεται πως η Ιταλία, με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επαναλαμβάνει την απόλυτη δέσμευσή της στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, ξεκινώντας από τον αντισημιτισμό.
«Πράγματι, γινόμαστε μάρτυρες σε αυξανόμενες και απαράδεκτες αναζωπυρώσεις αντισημιτισμού, σε επεισόδια βίας κατά μελών της εβραϊκής κοινότητας και σε εκτεταμένες προσπάθειες ευτελισμού, άρνησης και διαστρέβλωσης της Σοά, που τα τροφοδοτούν παλιά και νέα στερεότυπα και ενισχύονται από τη διάδοση της ψηφιακής επικοινωνίας. Απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, πρέπει να ενισχυθεί η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε την επιφυλακή μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μεταξύ άλλων και μέσω δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης που να απευθύνονται κυρίως στις νέες γενιές» υπογραμμίζεται.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σε επιβεβαίωση της επίσημης αυτής δέσμευσης, η Ιταλία υποστήριξε σθεναρά το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος, που προώθησαν το Ισραήλ και η Γερμανία και εγκρίθηκε συμβολικά στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την άθλια Διάσκεψη της Βάνζεε που συνέλαβε τη λεγόμενη «τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος».
Καταληκτικά, το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας αναφέρει ότι «η μνήμη της τραγωδίας της Σοά πρέπει να μας καθοδηγεί σε μια συνεχή δέσμευση οικοδόμησης κοινωνιών που είναι ολοένα και πιο περιεκτικές και ανεκτικές, βασισμένες στον πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος» και προσθέτει: Η κατανόηση και η γνώση της Σοά και η καταπολέμηση κάθε μορφής άρνησης και διαστρέβλωσης αυτής της τρομερής τραγωδίας, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη διαφύλαξη των ιδρυτικών αξιών της Ιταλικής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Δείτε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ιμάμογλου αντί να ρίχνει αλάτι στους δρόμους, έριχνε αλάτι στα ψάρια
- Μέχρι το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερους κατοίκους από το 1950
- Πάτρα: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στην Πάτρα
- Η Ελλάδα το 2100: Μείωση πληθυσμού σε επίπεδα του 1950
- Η Ελλάδα το 2100: Πληθυσμιακή συρρίκνωση σε σύγκριση με το 1950
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι και η επαγγελματική του στροφή