ΥΠΕΞ Κύπρου: «Η κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται στην Αγιά Σοφιά»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προχώρησε σε μια σειρά από αναρτήσεις στο twitter, όπου καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας για τη μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χρηστοδουλίδης τόνισε πως «Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγιά Σοφιά, στην προσπάθεια της να αποσπάσει την εγχώρια κοινή γνώμης της, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ακόμη προχώρησε στην επισήμανση πως η Κύπρος έχει υπάρξει θύμα της Τουρκίας από το 1974: «Η Κύπρος αποτελεί θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη μετέπειτα κατοχή μέρους του εδάφους της, της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τέλος, τονίζει ότι «Η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται στην απόφασή της να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της Αγιάς Σοφιάς, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και οικουμενικό σύμβολο της ορθόδοξης πίστης».

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε υπογραφή σχετικού ψηφίσματος για την Αγιά Σοφιά

Σε ανακοίνωση το Δημοκρατικό Κόμμα της Κύπρου καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας: «Καταδικάζουμε με θλίψη και οργή την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί».

Η σχετική απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έντονης κινητοποίησης Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών και πολιτών, προκειμένου να καταδικαστούν και εν τέλει ν’ ανατραπούν οι προκλητικές αποφάσεις της Τουρκίας, τονίζει το κόμμα.

Έτσι, καλεί τους πολίτες και τις κυβερνήσεις σε ψήφισμα: «Καλούμε εκ νέου τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να ενισχύσουν την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα για διαμαρτυρία και καταδίκη της ωμής αυτής πρόκλησης, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα στον σύνδεσμο: http://tiny.cc/2wa3rz».

«Ουδείς δικαιούται να διαγράψει την ιστορία, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την υπόσταση μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι ισχυρή. Η σύσσωμη αντίδραση μπορεί να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος», υπογραμμίζει το Δημοκρατικό Κόμμα κλείνοντας.

Δείτε ακόμη:

Ρωσία: Η Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά